Förlossningsberäkning

 

Annons

Annons

Hur mäter ni graviditeten?

Vi använder oss av graviditetsmånader precis som barnmorskor och läkare. Det är mer exakt och tydligare än kalendermånader. Graviditetsmånader kallas också lunarmånader ibland.

Graviditetsmånad:

  • En graviditetsmånad startar den första dagen i din senaste menstruation. Därför kallas den 0 + 0, vilket betyder att du är gången noll veckor och noll dagar.
  • En graviditetsmånad varar alltid 28 dagar, det vill säga fyra veckor. Eftersom en graviditet räknas vara i 280 dagar (40 veckor) är en graviditet mätt i graviditetsmånader tio månader lång.

Kalendermånad:

  • En kalendermånad påbörjas den dagen du har ägglossning. Eftersom det sker cirka två veckor efter första dagen i din menstruation kallar barnmorskorna det 2 + 0 (eftersom de mäter i graviditetsmånader).
  • En graviditet mätt i kalendermånader pågår i nio månader, eftersom det på börjas två veckor senare och där varje månad varar en vanlig kalendermånad, som september eller oktober.

Vad är menscykel?

Menscykel är antalet dagar från menstruations första dag till nästa menstruations första dag.

Vad är lutealfaslängd?

Det är antalet dager från dagen efter ägglossningen till dagen innan nästa menstruation. Om du inte vet din lutealfaslängd kan du utgå från att den är 14 dagar som för de flesta kvinnor. Du kan också ta reda på längden genom att använda ett ägglossningstest.

Jag får meddelande om att datumet är i fel format. Vad ska jag göra?

Datumet ska skrivas in i formatet ÅÅÅÅ-MM-DD. Exempelvis 2005-10-31. Glöm inte att skriva in bindestrecken.

Vad betyder "Du har gått: 34 veckor + 5 dagar"?

Det betyder att din graviditet har pågått i 34 fullgånga veckor samt 5 fullgångna dagar. Du är med andra ord i graviditetsvecka 35.

Annons

Annons