2-åring som blir rasande

Hej har en pojke, precis fyllda 2 år samt en liten flicka på snart 2 månader! Sedan ett tag tillbaka har det varit väldigt svårt att få vår 2 åring att somna, inte sällan somnar han vid 2230 snåret! Han är annars pigg och glad på dagen och sover ca 1-1,5 timmar på dagis. Senaste dagarna har han vaknat upp och gnytt lite på natten vid 02-snåret. Då har jag (pappan) gått in och försökt att trösta/stoppa om honom. Reaktionen från honom har då varit raseriutbrott, han försöker slå mig i ansiktet och t.o.m följt efter mig och försökt att dra mig i benet för att komma åt att slå mig. Det pågår ända till mamma kommer upp och hämtar honom. Att tillägga är också att det är jag (pappan) som lägger honom varje kväll! Raseriutbrotten är mycket obehagliga, det är nästan hatiska känns det som?! Vad kan detta bero på?

Annons

Annons

Fråga: Hej har en pojke, precis fyllda 2 år samt en liten flicka på snart 2 månader! Sedan ett tag tillbaka har det varit väldigt svårt att få vår 2 åring att somna, inte sällan somnar han vid 2230 snåret! Han är annars pigg och glad på dagen och sover ca 1-1,5 timmar på dagis. Senaste dagarna har han vaknat upp och gnytt lite på natten vid 02-snåret. Då har jag (pappan) gått in och försökt att trösta/stoppa om honom. Reaktionen från honom har då varit raseriutbrott, han försöker slå mig i ansiktet och t.o.m följt efter mig och försökt att dra mig i benet för att komma åt att slå mig. Det pågår ända till mamma kommer upp och hämtar honom. Att tillägga är också att det är jag (pappan) som lägger honom varje kväll! Raseriutbrotten är mycket obehagliga, det är nästan hatiska känns det som?! Vad kan detta bero på?

Svar: Hej! För mig låter det som det är dags för er son att sluta sova på dagen.
Det vanligaste tecknet är just att dom somnar så sent på kvällen när det är dags att sluta sova på dagen. Er son blir arg därför att han förväntar sig att det är mamma som skall komma och han får ju som han vill. Ett så litet barn skiljer inte på positiv eller negativ upp märksamhet. Så mitt råd är att går du in så sitt med honom  och förhindra att han kan slå dig.Han kommer att bli arg men sitt kvar och håll om honom så kommer han att lugna ner sig. MVH Birgitta

Annons

Annons