5-åring som bajsar på sig!

Hej! Jag är tillsammans med en man som sen tidigare har en son på 5-år. Pojken bor växelvis hos sin mamma och pappa i 1 veckas perioder. Föräldrarna har varit separerade i ca 2½ år och vi har varit tillsammans i ca 1 år men bor ej tillsammans. Min fråga; Pojken har problem med "bajseriet", vissa dagar bajsar han i byxorna allt från 1-3 ggr. Det är aldrig hela "korvar" utan oftast bara en liten "klutt"! (Oftast säger han inte till att det har kommit utan det är vi som känner lukten. )Ibland har han perioder då det fungerar klockrent med toabesöken men oftast går det bara ngra dagar eller vecka. 

Annons

Annons

Fråga:
Hej! Jag är tillsammans med en man som sen tidigare har en son på 5-år. Pojken bor växelvis hos sin mamma och pappa i 1 veckas perioder. Föräldrarna har varit separerade i ca 2½ år och vi har varit tillsammans i ca 1 år men bor ej tillsammans. Min fråga; Pojken har problem med "bajseriet", vissa dagar bajsar han i byxorna allt från 1-3 ggr. Det är aldrig hela "korvar" utan oftast bara en liten "klutt"! (Oftast säger han inte till att det har kommit utan det är vi som känner lukten. )Ibland har han perioder då det fungerar klockrent med toabesöken men oftast går det bara ngra dagar eller vecka. Enl min man har toabesöken aldrig fungerat riktigt bra men tidigare var han juh mindre och förståelsen var större till att det ibland blev en "olycka" ngn gång ibland. Ett tag trodde vi efter att ha googlat och läst att det kunde röra sig om förstoppning, så försökte med fiberrik mat å dryck samt fasta toatider efter måltid men det gav inget större resultat! Ibland får man känslan av att han inte riktigt känner att det är dags men det rimmar juh inte med att han har perioder då det fungerar bra att gå på toa!? Till hösten börjar han skolan och vi vill verkligen inte att han ska bli retad för detta. Vi försöker hjälpa att påminna om toabesöken men det hjälper inte riktigt då han kan ha suttit på toa med gott resultat för att sen göra i byxan ngn timme senare. Har du ngt bra råd till oss…vi har båda stora barn sen tidigare men har aldrig varit med om detta så hur ska vi göra för att hjälpa honom!? Vi blir aldrig arga utan försöker pedagogiskt att förklara att så fort han känner att det är dags eller att det redan har kommit så får han säga till så hjälper vi honom! Är det fysiologiskt eller sitter det mer psykiskt tror du!?
Svar:
Hej, 
I många av fallen där ett barn över fyra bajsar på sig kan det röra sig om förstoppning, eller andra magproblem. Ni nämner att ni provat fiberrik mat, rutin etc. Eftersom det fungerar ibland och i andra fall inte så blir det svårt att svara på frågan ifall det är fysiologiskt eller psykologiskt. Ifall det skulle röra sig om något fysiologiskt där ändtarmen muskulatur påverkats eller andra magbesvär kan endast en läkare svara på. Ifall det rör sig om psykologiska faktorer så bör ni undersöka även detta hos läkaren då de kan ev. skicka remiss eller rekommendera vart/vem ni ska prata med. 
Min rekommendation blir att besöka husläkaren eller BVC för en närmare utredning. 
Med vänlig hälsning, 
Maria

Annons

Annons