Bra och dåliga fetter?

Hej Zarah!

Har ofta hör man talas om bra fetter och dåliga fetter. Vad innebär det? Vilka är bra och vilka är dåliga? Jag har hört talas om s k transfetter och att de ska vara rent skadliga. Stämmer det och i vad finns transfetter?

Hälsningar, Söderman

Hej!

Idag pratar man om både goda och onda kolestrol. Det sämre av dem fastnar på ådrornas väggar och ökar risken för hjärt- och kärlsjukdomar. Bra fetter innehåller goda kolestrol och "rensar" blodådrorna från den onda ansamlingen.

Till bra fetter hör de flesta vegetabiliska fetterna, med undantag för te x kakaofett. Lax, sill, makrill, avocado, nötter, rapsolja, olivolja är några exempel.

Dåliga fetter är oftast animaliska och innehåller mättat fetter och onda kolestrol. Kött, smör, mjölkprodukter och ägg är exempel.

Härdat fett är fett som har omvandlats för att klara större påfrestningar. Lång hållbarhet och hård konsistensen i rumstemperatur är fingervisningar för att känna igen dessa livsmedel. Kakor, kex, halvfabrikat och margariner är exempel.

Transfetterna är farliga eftersom de är mättade och orsakar/bidrar till hjärt- och kärlsjukdomar.

Vänliga hälsningar,

Zarah Öberg