Knuffas och bits!

Hej! Jag har en son som är precis fyllda 2 år. För ungefär ett halvår sedan så började han med att knuffa andra barn och i lekens hetta också bitas. Vill också tillägga att i denna veva så började han dagis för första gången och fick en lillasyster. Varje gång han puttar ett barn (och det är alltid i leken detta händer) så sager jag till med bestämd röst att man inte får göra så och att nu får han säga förlåt. Han är alltid väldigt glad och har inga problem med att säga förlåt och när han puttas så är det också i ett glatt tillstånd. Då min son är en väldigt lång och stor kille för att vara 2 år så flyger hans jämnåriga kamrater som vantar när han sätter igång och dom blir då också självklart väldigt ledsna. Nu har jag kommit till den punkten att jag hellre sitter hemma än att träffa mina vänner med barn och att gå till den öppna förskolan och träffa andra barn för att slippa alla pinsamheter. Det känns som alla föräldrar tittar på mig och undrar vad jag är för dålig mamma som har fått ett sådant vilt monster och att jag inte har uppfostrat honom rätt! Han ska börja på ett nytt dagis nästa vecka då vi har flyttat, och jag har en sån ångest över vad som kommer att ske där med dom nya barnen och vad fröknarna kommer tycka om oss.
Nu till min fråga; Hur ska jag agera gentemot honom när han puttar till andra barn? Och mår han dåligt då han agerar på detta viset? Så tacksam för svar.

Annons

Annons

Fråga: Hej! Jag har en son som är precis fyllda 2 år. För ungefär ett halvår sedan så började han med att knuffa andra barn och i lekens hetta också bitas. Vill också tillägga att i denna veva så började han dagis för första gången och fick en lillasyster. Varje gång han puttar ett barn (och det är alltid i leken detta händer) så sager jag till med bestämd röst att man inte får göra så och att nu får han säga förlåt. Han är alltid väldigt glad och har inga problem med att säga förlåt och när han puttas så är det också i ett glatt tillstånd. Då min son är en väldigt lång och stor kille för att vara 2 år så flyger hans jämnåriga kamrater som vantar när han sätter igång och dom blir då också självklart väldigt ledsna. Nu har jag kommit till den punkten att jag hellre sitter hemma än att träffa mina vänner med barn och att gå till den öppna förskolan och träffa andra barn för att slippa alla pinsamheter. Det känns som alla föräldrar tittar på mig och undrar vad jag är för dålig mamma som har fått ett sådant vilt monster och att jag inte har uppfostrat honom rätt! Han ska börja på ett nytt dagis nästa vecka då vi har flyttat, och jag har en sån ångest över vad som kommer att ske där med dom nya barnen och vad fröknarna kommer tycka om oss.
Nu till min fråga; Hur ska jag agera gentemot honom när han puttar till andra barn? Och mår han dåligt då han agerar på detta viset? Så tacksam för svar.

Svar: Hej! Det är vanligt i hans ålder. Innan barn kan uttrycka sig språkligt så är det många som bits eller knuffas. Du gör rätt som markerar men jag tycker du skall gå till öppna förskolan, och prata innan med honom att det inte är OK att bitas eller knuffas och om han gör det så går ni hem igen. Det är viktigt att han börjar förstå konsekvenserna av det som händer. På förskolan berättar du bara att det ibland händer att han bits och knuffas,dom är vana jag lovar. Du är absolut ingen dålig förälder utan detta kommer att gå över. Birgitta, barnsjuksköterska

Annons

Annons