Matvägran (2)

Vad ska jag göra för att min 1,5 åriga dotter ska börja äta samma mat som vi. Det enda hon äter är burkmat. Nu så ska hon börja dagis så nu vill vi att hon ska äta, så vi slipper gå och vara nervösa för att hon inte äter. Tack på förhand! Martina

Annons

Annons

Fråga: Vad ska jag göra för att min 1,5 åriga dotter ska börja äta samma mat som vi. Det enda hon äter är burkmat. Nu så ska hon börja dagis så nu vill vi att hon ska äta, så vi slipper gå och vara nervösa för att hon inte äter. Tack på förhand! Martina.

Svar: Hej Martine. Jag förstår din oro och ska försöka hjälpa er tillrätta. Små barn upp till 2 år är i stort behov av mat med mycket näring och energi. De äter ofta mindre portioner än de har behov av. Barnmaten är otroligt näringsrik och god, vilket skapar ett mindre behov att starta med lagad mat. Ni kan börja med att införa små lagad mat vid varje måltid, där ni byter ut delar av burkmaten mot er lagade mat.

Är det svårt att får henne att äta av maten? För att lättare tilltala små barn kan en sötma vara lämplig i startskedet. Barn är vana vid de söt smakerna sedan amning och välling. Sötman kan bestå av mosad frukt som blandas i maten.

Du ska se att hon vänjer sig vid att äta "riktig mat". Tänk på att det tar upp till 10 gr innan en barnmun har vant sig vid nya smaker. Lycka till och hjärtligt välkomna med fler frågor!

Annons

Annons