Min två-åring sover ej på nätterna

Hej! För tre veckor sedan flyttade vi till en ny lägenhet och stad. Vår två-åriga son som alltid har sovit bra tidigare har nu fått problem att sova på nätterna. Det är väldigt svårt att få honom till ro på kvällarna och han somnar normalt sett runt kl 21:00. Sedan är han ofta vaken 1-2 timmar på natten för att sedan vakna vid 4:30-5:30 på morgonen. Vi har försökt få honom att hoppa över sin tupplur på dagen men då är han så trött att han bara måste sova, normalt 1,5-2 timmar. De dagar han har fått sova en kortare stund, 30 min, har vi inte märkt någon skillnad på nattsömnen. Vi väntar för tillfället på dagisplats men min sambo som är hemma med honom aktiverar honom på många andra sätt och de är utomhus och leker mycket på dagarna. Han verkar inte vara hungrig eller ha ont någonstans när han vaknar på natten, han pratar mycket och skulle i sådana fall kunna tala om det.

Annons

Annons

Fråga:
Hej! För tre veckor sedan flyttade vi till en ny lägenhet och stad. Vår två-åriga son som alltid har sovit bra tidigare har nu fått problem att sova på nätterna. Det är väldigt svårt att få honom till ro på kvällarna och han somnar normalt sett runt kl 21:00. Sedan är han ofta vaken 1-2 timmar på natten för att sedan vakna vid 4:30-5:30 på morgonen. Vi har försökt få honom att hoppa över sin tupplur på dagen men då är han så trött att han bara måste sova, normalt 1,5-2 timmar. De dagar han har fått sova en kortare stund, 30 min, har vi inte märkt någon skillnad på nattsömnen. Vi väntar för tillfället på dagisplats men min sambo som är hemma med honom aktiverar honom på många andra sätt och de är utomhus och leker mycket på dagarna. Han verkar inte vara hungrig eller ha ont någonstans när han vaknar på natten, han pratar mycket och skulle i sådana fall kunna tala om det. Mvh / Jenny 
Svar:
Hej, 
Att flytta till en ny lägenhet kan vara omtumlande för barn. Tryggheten de kände i den gamla lägenheten försvinner och barnet känner inte igen sig i den nya lägenheten, detta är väldigt normalt. Barn är orerhört observanta på sin omgivning även i väldigt ung ålder. En omställning kan leda till att barn håller hårt om föräldrarna och söker trygghet. Det kan förklara den oroskänslan ni beskriver.
 
Se till att ge extra mycket stöd till barnet under omställningen, det kommer bli bättre när han vänjer sig vid den nya lägenheten. Du får se det som att börja om på nytt med att lära din son att sova själv samt ha mycket tålamod. Detta förutsatt givetvis att barnet är friskt i övrigt. Är du orolig för din barns hälsa ska du alltid kontakta BVC för en kontroll.
Lycka till!
Maria 

Annons

Annons