Ännu en matvägrare

Hej! Ser att fler har skrivit om liknande problem men har ändå ett behov att få hjälp med vårt. år dotter är 2 år och äter så dåligt. Hon älskar välling och dricker det morgon och kväll. I övrigt går gröt ner om vi matar henne. Korv är den enda mat hon egentligen äter men inte ens det är klockrent längre. Hon vägrar smaka ny mat och lyckas man lura in något i munnen på henne så kommer det direkt ut igen. Frågar man vad hon vill äta så är det antingen korv(!) eller frukt, vilket innebär fruktpure på burk. Vanlig frukt äter hon ibland men bara undantagsvis. Pasta går ner ibland. För ett tag sen gjorde jag fiskgratäng och hon "fick ett ryck" och slevade i sig och bad om mer två gånger. Jag var helt salig men nästa dag var vi tillbaka i samma sak igen. Jag har inte oroat mig så mycket hittills men nu har det hållit på så här i flera månader och det är ju en ganska lång tid i hennes korta liv hittills…! Hon har just börjat på dagis också och folk sa att då blir det ändring på maten men inte…! Vad ska vi göra och framför allt: är det någon fara för henne att (inte) äta som hon gör? Tack på förhand, Stella.

Annons

Annons

Fråga: Hej! Ser att fler har skrivit om liknande problem men har ändå ett behov att få hjälp med vårt. Vår dotter är 2 år och äter så dåligt. Hon älskar välling och dricker det morgon och kväll. I övrigt går gröt ner om vi matar henne. Korv är den enda mat hon egentligen äter men inte ens det är klockrent längre. Hon vägrar smaka ny mat och lyckas man lura in något i munnen på henne så kommer det direkt ut igen. Frågar man vad hon vill äta så är det antingen korv(!) eller frukt, vilket innebär fruktpure på burk. Vanlig frukt äter hon ibland men bara undantagsvis. Pasta går ner ibland. För ett tag sen gjorde jag fiskgratäng och hon "fick ett ryck" och slevade i sig och bad om mer två gånger. Jag var helt salig men nästa dag var vi tillbaka i samma sak igen. Jag har inte oroat mig så mycket hittills men nu har det hållit på så här i flera månader och det är ju en ganska lång tid i hennes korta liv hittills…! Hon har just börjat på dagis också och folk sa att då blir det ändring på maten men inte…! Vad ska vi göra och framför allt: är det någon fara för henne att (inte) äta som hon gör? Tack på förhand, Stella.

Svar: Hej Stella! Visst kan din dotter få närings- och energibrister i kroppen, men så länge hon äter välling så är det ingen fara. Anledningen till hennes ovilja till maten kan bero på att hon inte är "van" vid smaken. Välj att blanda i fruktpuré i maten för att få en lite sötare smak. Se till att det inte finns småbitar i maten och ge henne små portioner lite oftare. Alla människor äter när de blir tillräckligt hungriga så ibland kan det vara bra att ha is i magen och faktiskt "vänta in" att hon äter. Lycka till!!! Zarah

Annons

Annons