Är mitt barn elakt?

Min son på snart 3 år är för nuvarande en daglig plåga. Han roffar åt sig leksaker ur andra barns händer för att han bara ska ha dem och ingen annan, inte för att han egentligen vill leka med det. Han låtsas kramar kompisar för att sekunden senare krama lite hårdare och hårdare. Liksom han vill kolla deras reaktion. Det börjar bli pinsamt att umgås med andra barn och dess familjer. Han är överallt och ingenstans känns det som och han kan inte sitta och leka med ett par saker, han ska dra fram allt, leka med var sak cirka 30 sekunder sen slänger han det där han står/sitter för att gå och hämta nästa sak osv. Han river andra barns tex byggklossar när de bygger, sitter det barn i sandlådan och gör sandkakor så vill han gärna gå fram och ta sönder dessa. Annars är han kramgo och en helt underbar kille som vi älskar väldigt mycket men jag skäms över hans beetende just nu. Vad ska vi göra för att bryta detta?

Annons

Annons

Fråga: Min son på snart 3 år är för nuvarande en daglig plåga. Han roffar åt sig leksaker ur andra barns händer för att han bara ska ha dem och ingen annan, inte för att han egentligen vill leka med det. Han låtsas kramar kompisar för att sekunden senare krama lite hårdare och hårdare. Liksom han vill kolla deras reaktion. Det börjar bli pinsamt att umgås med andra barn och dess familjer. Han är överallt och ingenstans känns det som och han kan inte sitta och leka med ett par saker, han ska dra fram allt, leka med var sak cirka 30 sekunder sen slänger han det där han står/sitter för att gå och hämta nästa sak osv. Han river andra barns tex byggklossar när de bygger, sitter det barn i sandlådan och gör sandkakor så vill han gärna gå fram och ta sönder dessa. Annars är han kramgo och en helt underbar kille som vi älskar väldigt mycket men jag skäms över hans beetende just nu. Vad ska vi göra för att bryta detta?

Svar: Hej! Det är svårt att ge ett råd så här eftersom jag inte känner din son. Går han på förskola? Och hur är han där? Ibland kan det vara så att han beter sig på det här viset när han är tillsammans med er men på förskolan kan det fungera hur bra som helst. Mitt råd är att försök var med i dessa situationer när det händer för precis som du påpekar är det ofta för att få en reaktion som han gör så här. Och försök att förhindra när ni ser att tar saker ifrån någon annan och berätta hur man kan göra istället.Te.x be om en sak. Det är vikigt att verkligen försöka berömma honom när han gör en sak på ett bra sätt för att få honom att skilja på positiv och negativ uppmärksamhet. Det gör han inte i dag utan tycker det är häftigt att han får en reaktion. Om det inte hjälper så tycker jag att ni skall ta kontakt med BVC psykolog som kan ger er fler tips. MVH Birgitta

Annons

Annons