Rädsla för vatten

Vi har en 2-årig son som gått på babysim i 1,5 år och varit en riktig fisk. För drygt ett halv år sen så slutade han tycka om vatten. Han kan bada i badbalja utan problem, men så fort det gäller att tvätta eller blöta håret blir han hysterisk. Han får panik och blir så hysterisk att han spyr. Vi har provat med allt, tvättlapp, duschskärm, förklara att han ska titta i taket, visa när vi tittar i taket och får vatten på huvudet, visat att vi kan få vatten på huvudet och i ansiktet utan att det är farligt, men ingenting har verkan. Han har inte råkat ut för någon incident med vatten som gjort honom rädd utan det har bara kommit. Vad kan vi göra ? Någon gång då och då måste man iallafall tvätta håret, särskillt som 2-åring som blir rätt skitig varje dag. Nu har det gått så långt att han inte heller vill duscha (även om man badar måste man ju skölja bort tvålen efteråt) och som det är nu tvättar vi håret kanske var tredje gång han duschar och där emellan får han duscha en gång och blöta håret och en gång utan att få på huvudet alls. Han duschar max 1gång i veckan, dvs tvättar håret ungefär 1gång i månaden.  Han har även skorv kvar sen han var liten, men det finns som det är idag ingen som helst möjlighet att försöka få bort det. Vad ska vi göra? Låta honom slippa tvätta håret, hur länge kan man gå utan att göra det?

Annons

Annons

Fråga: Vi har en 2-årig son som gått på babysim i 1,5 år och varit en riktig fisk. För drygt ett halv år sen så slutade han tycka om vatten. Han kan bada i badbalja utan problem, men så fort det gäller att tvätta eller blöta håret blir han hysterisk. Han får panik och blir så hysterisk att han spyr. Vi har provat med allt, tvättlapp, duschskärm, förklara att han ska titta i taket, visa när vi tittar i taket och får vatten på huvudet, visat att vi kan få vatten på huvudet och i ansiktet utan att det är farligt, men ingenting har verkan. Han har inte råkat ut för någon incident med vatten som gjort honom rädd utan det har bara kommit. Vad kan vi göra ? Någon gång då och då måste man iallafall tvätta håret, särskillt som 2-åring som blir rätt skitig varje dag. Nu har det gått så långt att han inte heller vill duscha (även om man badar måste man ju skölja bort tvålen efteråt) och som det är nu tvättar vi håret kanske var tredje gång han duschar och där emellan får han duscha en gång och blöta håret och en gång utan att få på huvudet alls. Han duschar max 1gång i veckan, dvs tvättar håret ungefär 1gång i månaden.  Han har även skorv kvar sen han var liten, men det finns som det är idag ingen som helst möjlighet att försöka få bort det. Vad ska vi göra? Låta honom slippa tvätta håret, hur länge kan man gå utan att göra det?

Svar: Hej! För mig låter det som att det ändå har hänt något. Fortsätt att låta honom bada i baljan men undvik kanske att tvätta håret på ett tag. Pröva först med ett uppehåll på 14 dagar och försök att i början tvätta utan schampoo.När det gäller skorv så är det inte så farligt att vänta med att ta bort det utan fokusera hellre på att göra badet så bra som möjligt. MVH Birgitta

Annons

Annons