Storebror elak mot lillebror

Hej, jag är mamma till två underbara söner. Den äldsta är nu 3 år och 4 månader och den yngre 1 år och 2 månader. Vårt problem är att storebror kan vara väldigt elak mot lillebror. Varje dag lyckas han putta eller slå lillebror flera gånger så att lillebror gör illa sig. Vi försöker vara lugna och sansade som föräldrar och bestämt förklara att han inte får göra illa lillebror. Vi kan aldrig lämna barnen ovakade eftersom vi hela tiden måste skydda lillebror. Jag är hemma med båda barnen på heltid och försöker varje dag att aktivera barnen utomhus eller dylikt, och då går det bättre, det är främst hemma som storebror ger sig på lillebror. Men samtidigt som lillebror får knuffar får han också många kramar och pussar av storebror, de kan leka bra ihop och ha kul också. Storebror är alltid snäll och fin med andra barn. Och förutom knuffarna på lillebror är han ett väldigt lätt barn – äter bra, sover bra, ytterst lite trots och alltid glad och positiv. Vi tänkte att det skulle ge med sig med tiden men knuffarna och slagen började i samband med att han fick syskon och trots att lillebror är över ett år har det inte slutat. Vi behöver råd hur vi ska gå till väga för att få ett slut på storebrors beteende.

Annons

Annons

Fråga: Hej, jag är mamma till två underbara söner. Den äldsta är nu 3 år och 4 månader och den yngre 1 år och 2 månader. Vårt problem är att storebror kan vara väldigt elak mot lillebror. Varje dag lyckas han putta eller slå lillebror flera gånger så att lillebror gör illa sig. Vi försöker vara lugna och sansade som föräldrar och bestämt förklara att han inte får göra illa lillebror. Vi kan aldrig lämna barnen ovakade eftersom vi hela tiden måste skydda lillebror. Jag är hemma med båda barnen på heltid och försöker varje dag att aktivera barnen utomhus eller dylikt, och då går det bättre, det är främst hemma som storebror ger sig på lillebror. Men samtidigt som lillebror får knuffar får han också många kramar och pussar av storebror, de kan leka bra ihop och ha kul också. Storebror är alltid snäll och fin med andra barn. Och förutom knuffarna på lillebror är han ett väldigt lätt barn – äter bra, sover bra, ytterst lite trots och alltid glad och positiv. Vi tänkte att det skulle ge med sig med tiden men knuffarna och slagen började i samband med att han fick syskon och trots att lillebror är över ett år har det inte slutat. Vi behöver råd hur vi ska gå till väga för att få ett slut på storebrors beteende.

Svar: Hej! Det här är vanligt då man får syskon. Din store kille märker att han får uppmärksamhet och han skiljer inte på vilken typ. Försök att verkligen berömma honom när han gör något bra så han själv märker skillnaden. Detta beteende brukar försvinna efter ett tag. MVh Birgitta

Annons

Annons