Svårt att somna på kvällen

Hej! Jag har en son på snart 1.5 år som har svårt att somna på kvällen. Någon av oss föräldrar ligger bredvid och läser först lite och sen släcker vi lampan, ibland sjunger vi lite om han har svårt att ligga still. Det tar lång tid för honom att somna, det vanliga är en timme men ibland tar det upp emot två! Vi ligger bredvid hela tiden och han ligger för det mesta still men kommer liksom inte helt till ro. På dagarna somnar han oftast snabbt och utan problem och sover ca 1 timme. Det är inget som har kommit nyligen utan så här har han varit hela tiden. Behövs inte dagsömnen längre? Har också funderat på att lägga honom senare på kvällen (nu släcker vi vid 7) men det känns som om han inte får sova tillräckligt mycket då och dessutom känns han oftast trött vid 6-halv 7 och kryper gärna upp i sängen. Nu somnar han runt 8 och vaknar ca halv 7. Är det inte lite för lite? Hur kan jag hjälpa honom komma till ro på kvällen? Tacksam för svar!

Annons

Annons

Fråga: Hej! Jag har en son på snart 1.5 år som har svårt att somna på kvällen. Någon av oss föräldrar ligger bredvid och läser först lite och sen släcker vi lampan, ibland sjunger vi lite om han har svårt att ligga still. Det tar lång tid för honom att somna, det vanliga är en timme men ibland tar det upp emot två! Vi ligger bredvid hela tiden och han ligger för det mesta still men kommer liksom inte helt till ro. På dagarna somnar han oftast snabbt och utan problem och sover ca 1 timme. Det är inget som har kommit nyligen utan så här har han varit hela tiden. Behövs inte dagsömnen längre? Har också funderat på att lägga honom senare på kvällen (nu släcker vi vid 7) men det känns som om han inte får sova tillräckligt mycket då och dessutom känns han oftast trött vid 6-halv 7 och kryper gärna upp i sängen. Nu somnar han runt 8 och vaknar ca halv 7. Är det inte lite för lite? Hur kan jag hjälpa honom komma till ro på kvällen? Tacksam för svar!

Svar: Hej! Det låter lite som att er lille son faktiskt vill somna lite tidigare. Vi har ju sovcykler och går man över dom så blir man lite piggare igen. Pröva att lägga honom när han visar att han är trött och se om det inte går bättre. Om han då vaknar väldigt tidigt på morgonen så försök då att förskjuta eftermiddagssömnen till lite senare och då blir ju automatiskt kvällsömnen lite senare. MVH Birgitta

Annons

Annons