Vaknar på natten…

Hej, jag har en underbar son på 15 månader. Han har aldrig sovit genom hela natten. Han vaknar 2-6 ggr per natt och jag undrar varför. Vi har försökt med olika saker som mindre sömn på dagen, att han lägger sig senare, mer mat, mat senare och mat tidigare men inget gör någon skillnad. När han vaknar gråter han och ofta somnar han om när han får nappen osv. men ibland är han vaken längre upp mot en timma. Detta gör då att han kan bli väldigt trött och gnällig på dagen. Vad kan det bero på att han vaknar varje natt och vad kan vi göra åt det?

Annons

Annons

Fråga: Hej, jag har en underbar son på 15 månader. Han har aldrig sovit genom hela natten. Han vaknar 2-6 ggr per natt och jag undrar varför. Vi har försökt med olika saker som mindre sömn på dagen, att han lägger sig senare, mer mat, mat senare och mat tidigare men inget gör någon skillnad. När han vaknar gråter han och ofta somnar han om när han får nappen osv. men ibland är han vaken längre upp mot en timma. Detta gör då att han kan bli väldigt trött och gnällig på dagen. Vad kan det bero på att han vaknar varje natt och vad kan vi göra åt det?

Svar: Det är svårt att säga. Ofta handlar det om hur han somnar på kvällen, behöver han hjälp att somna eller kan ni lägga honom och han somnar själv?
Han vaknar ett antal gånger per natt och har han då lärt sig att sova själv så somnar han om. Jag tycker ni skall gå till BVC så kan dom hjälpa er att komma tillrätta med detta. Hälsningar Birgitta, leg. barnsjuksköterska

Annons

Annons