Vet inte vad jag ska göra

Min dotter är fem och ett halvt, frisk, glad, normal. Sista halvåret har hon börjat gråta ibland för ingenting. Hon är rädd när vi inte är tillsammans, om vi inte kommer och hämtar henne på föskolan i tid ( 5 minuter senare), blir hon ledsen. Hon har en kompis som är lite äldre och mer självsäker, det är hon som för det mesta bestämmer hur de ska leka. När hon går hem, är det katastrof, jag antar hon känner sig trygg med henne, de har vuxit upp tillsammans. Jag vet inte vad jag ska göra, vi har pratat med henne, försökt ignorera det, uppmuntrat henne…jag vet inte vad längre. Vad kan vi göra för att bygga upp hennes självkänsla snabbast?

Annons

Annons

Fråga: Min dotter är fem och ett halvt, frisk, glad, normal. Sista halvåret har hon börjat gråta ibland för ingenting. Hon är rädd när vi inte är tillsammans, om vi inte kommer och hämtar henne på föskolan i tid ( 5 minuter senare), blir hon ledsen. Hon har en kompis som är lite äldre och mer självsäker, det är hon som för det mesta bestämmer hur de ska leka. När hon går hem, är det katastrof, jag antar hon känner sig trygg med henne, de har vuxit upp tillsammans. Jag vet inte vad jag ska göra, vi har pratat med henne, försökt ignorera det, uppmuntrat henne…jag vet inte vad längre. Vad kan vi göra för att bygga upp hennes självkänsla snabbast?

Svar: Hej! Man brukar kalla detta för lilla puberten. Ena minuten blir man jätteliten, i nästa är man stor. Börjar även att tänka mer på vad som händer i världen och att man inte är odödlig. Därför är hon rädd att ni skall försvinna och inte komma tillbaka. Stöd henne och ge henne mycket uppmuntran. Det kommer att gå över. Birgitta, barnsjuksköterska

Annons

Annons