Vilka krav kan jag ställa på min 2-åring?

Vår dotter är 2 år. Hon går på dagis 4 dagar i veckan och där fungerar allt bra, förutom att hon vissa dagar äter lite. Hemma äter hon bra, hon vill ofta ha mer och jag anar att det till slut inte är för att hon är hungrig utan bara för själv grejen att få mer. Hon får mer om hon har ätit upp det hon har på tallriken, men till slut leker hon bara med det hon får. Vi säger då ifrån och slutar hon inte leka med maten får hon gå från bordet. När vi säger till lyssnar hon inte, hon vänder bort huvudet och låtsas inte höra utan fortsätter kasta på golvet eller kladda. När hon får gå från bordet bryr hon sig inte om det eftersom hon egentligen är både mätt och nöjd. Hur ska vi gå tillväga? Ska vi begränsa så hon bara får ta mer ett visst antal gånger så vi inte kommer till att hon börjar leka eller ska hon få mer så länge hon vill och har ätit upp? Att hon inte lyssnar gäller även i andra sammanhang än vid maten, hon vänder bort huvudet och vill inte lyssna när vi säger till henne. Tacksam för några kloka råd!

Annons

Annons

Fråga: Vår dotter är 2 år. Hon går på dagis 4 dagar i veckan och där fungerar allt bra, förutom att hon vissa dagar äter lite. Hemma äter hon bra, hon vill ofta ha mer och jag anar att det till slut inte är för att hon är hungrig utan bara för själv grejen att få mer. Hon får mer om hon har ätit upp det hon har på tallriken, men till slut leker hon bara med det hon får. Vi säger då ifrån och slutar hon inte leka med maten får hon gå från bordet. När vi säger till lyssnar hon inte, hon vänder bort huvudet och låtsas inte höra utan fortsätter kasta på golvet eller kladda. När hon får gå från bordet bryr hon sig inte om det eftersom hon egentligen är både mätt och nöjd. Hur ska vi gå tillväga? Ska vi begränsa så hon bara får ta mer ett visst antal gånger så vi inte kommer till att hon börjar leka eller ska hon få mer så länge hon vill och har ätit upp? Att hon inte lyssnar gäller även i andra sammanhang än vid maten, hon vänder bort huvudet och vill inte lyssna när vi säger till henne. Tacksam för några kloka råd!

Svar: Hej! Jag tycker att ni skall ta bort maten så fort hon börjar att leka med den och istället för att säga att nu får du gå ner så lyfter ni ner henne därifrån och säger lugnt:
– Jag ser att du är färdig med maten så nu kan du gå och leka istället.
Barn i den här åldern klarar kanske 3-4 saker som man sätter gränser för. Bestäm tillsammans med din man vilka ni skall ha i er familj. Lycka till. MVH Birgitta

Annons

Annons