Bör jag ge mer mat?

Hej, jag har en pojke på 5 veckor som fått Nan från födseln. Han hade gulsot i början och jag kom aldrig igång med amningen. Första två veckorna fick vi kämpa med att han skulle äta och han sov väldigt mycket. Nu ger vi honom 90-120 ml/8 ggr om dagen/var 3:e timme (enl rekommendationen på paketet). Han är en hungrig liten kille och dricker alltid upp. Han verkar dock aldrig nöjd. Han skriker/gråter mellan måltiderna (först är han lugn efter maten tills han rapat, därefter börjar han skrika, fäktar med armarna, spänner ut benen, tappar nappen hela tiden och har svårt att komma till ro) och jag kan inte tolka hans gråt om han inte är mätt eller om han har ont/är missnöjd. Det går att lugna honom och han kan somna men när han vaknar börjar han gråta igen. han söker hela tiden med munnen. Vågar inte ge mat för ofta heller, för om han har ont i magen så blir det inte bättre med mer mat. Matar honom med dr browns flaskor. Hoppas att ni kan hjälpa mig med detta då jag känner mig ständgt orolig för att han får för mycket eller för lite mat. Bvc är tyvärr inte mycket till hjälp för mig. Tack på förhand.

Annons

Annons

Fråga: Hej, jag har en pojke på 5 veckor som fått Nan från födseln. Han hade gulsot i början och jag kom aldrig igång med amningen. Första två veckorna fick vi kämpa med att han skulle äta och han sov väldigt mycket. Nu ger vi honom 90-120 ml/8 ggr om dagen/var 3:e timme (enl rekommendationen på paketet). Han är en hungrig liten kille och dricker alltid upp. Han verkar dock aldrig nöjd. Han skriker/gråter mellan måltiderna (först är han lugn efter maten tills han rapat, därefter börjar han skrika, fäktar med armarna, spänner ut benen, tappar nappen hela tiden och har svårt att komma till ro) och jag kan inte tolka hans gråt om han inte är mätt eller om han har ont/är missnöjd. Det går att lugna honom och han kan somna men när han vaknar börjar han gråta igen. han söker hela tiden med munnen. Vågar inte ge mat för ofta heller, för om han har ont i magen så blir det inte bättre med mer mat. Matar honom med dr browns flaskor. Hoppas att ni kan hjälpa mig med detta då jag känner mig ständgt orolig för att han får för mycket eller för lite mat. Bvc är tyvärr inte mycket till hjälp för mig. Tack på förhand.

Svar: Hej! Jag tycker absolut att du skall öka upp måltiderna. Jag tror nämligen din lille kille är hungrig och det som står på paketen är bara rekommendationer.
Det finns barn som äter 200 ml per mål i denna ålder.Så testa och gör iordning mer det skall gärna vara lite kvar i flaskan för att du skall veta hur mycket ditt barn vill ha. MVH Birgitta, barnsjuksköterska

Annons

Annons