En rad frågor om sömn och mat

Hej! Så glad jag blev när jag fann denna sida! Jag har en son på snart 9 månader. Han sov jätte bra i sin spjälsäng när han var "liten" något som nu är näst intill omöjligt. Vi har haft svårt att få in några bra mat & sovrutiner. Han kan sova allt från 30 min till 3 timmar på dagen i två omgångar & som ni då förstår så blir nätterna lite haderittan. Han vaknar ex antal gånger & ända sättet att få honom att somna är att snutta, han äter inte direkt utan bara snuttar. 
Det är en otroligt tuttig liten kille som mer än gärna snuttar sig till sömns. Men då är det omöjligt att lägga ner honom i sin säng. För så fort han släpper bröstet så vaknar han & skriket är ett faktum. Han avskyr napp & har inte tytt sig till någon snuttsak. Och då han nu har 8 små vassa gaddar som han inte alla gånger kan kontrollera så skulle jag nästan önska sluta med ammningen, har fått sår på bröstvårtorna ett flertal gånger & det gör hemskt ont. Han äter ganska så bra på dagarna, frukost 8-9. Lunch 12-14 Välling i vagnen eftersom han måste snutta till sömns. Klicka för att läsa mer
Fråga: 
Hej! Så glad jag blev när jag fann denna sida! Jag har en son på snart 9 månader. Han sov jätte bra i sin spjälsäng när han var "liten" något som nu är näst intill omöjligt. Vi har haft svårt att få in några bra mat & sovrutiner. Han kan sova allt från 30 min till 3 timmar på dagen i två omgångar & som ni då förstår så blir nätterna lite haderittan. Han vaknar ex antal gånger & ända sättet att få honom att somna är att snutta, han äter inte direkt utan bara snuttar. 
Det är en otroligt tuttig liten kille som mer än gärna snuttar sig till sömns. Men då är det omöjligt att lägga ner honom i sin säng. För så fort han släpper bröstet så vaknar han & skriket är ett faktum. Han avskyr napp & har inte tytt sig till någon snuttsak. Och då han nu har 8 små vassa gaddar som han inte alla gånger kan kontrollera så skulle jag nästan önska sluta med ammningen, har fått sår på bröstvårtorna ett flertal gånger & det gör hemskt ont. Han äter ganska så bra på dagarna, frukost 8-9. Lunch 12-14 Välling i vagnen eftersom han måste snutta till sömns. Gröt vid 16 tiden & sedan gröt vid 18 tiden. Sedan försöker vi få honom i säng med välling vid 19-20:30 tiden. Problemet i matvärlden är att han avskyr bitar & hemmlagat, Det ska va finfin malet & ska man jämföra så är det ungefär som barnmatsburkar för 5-6 månaders. Men på kvällarna är han omöjlig & vägrar sova. Utan då är det mammas bröst som gäller. Om vi mot all förmodan får honom att somna med vällingen så sover han max 2 timmar, sen är det upp igen & snutta & oftast då somna i vår säng. Jag skulle vilja få lite tips & idéer på hur jag ska göra. Få honom att sluta amma, få in bra rutiner. Somna i sin säng. Varför tar han inte napp, han som är så snuttig? Kan man hjälpa honom att knyta an till nått gose? Hur ska jag få honom att tycka om lite "grövre" mat? Han ordagrant kräks rakt ut om det är minsta bit. 
Ojj Ojj det blev många frågor. Och lite rörigt, precis som det är i mitt huvud. Jag kämpar & kämpar & det känns som alla andra småbarnsmammor på ex öppna förskolan har det så toppen bra. Att deras barn somnar själva & sover hela natten osv osv… Varför kan inte jag? 
Ska tillägga att han ofta måste snutta till sömns under dagssovningarna med. 
Otroligt tacksam för tips & hjälp! 
Kram/ Trött mamma.
Svar:
Hejsan, 
Du är absolut inte ensam om detta och det är inte helt sant att alla andras barn sover jätte bra, även om de säger så. I detta fall skulle mitt råd vara att få hjälp av din man/partner i ett par dagar då "avvänjning" tar tid. När barn märker att det inte finns ett val så ger de sig så småningom. På natten då han vaknar så be din partner gå upp och ge ersättning, vagga och sjunga på någon favorit visa. Och även om han gråter så ska han fortsätta lite, förhoppningsvis så ger sig din son och blir tvungen att äta och sova. Att barn vaknar under natten är normalt men de lär sig oftast att somna igen, att han vaknar hela tiden och inte somnar om kan bero på att han känner din doft och vill vara nära dig. Så försök lägga dig längre bort från honom, eller ändra plats på hans säng så han hamnar tvärs över rummet ifrån dig. Detta kan ta lite tid men värt att prova.
Och om du vill sluta amma så ge flaska och inte bröst så fort han gnäller och låt han gnälla lite tills han inser att det finns inget annat. Eftersom han inte alltid är hungrig då han vill ha bröstet så försök avgöra du när han är hungrig eller bara snuttig och ge då inget de gångerna utan bara när han är hungrig. Det kommer bli jobbigt men nånstans måste man börja och det kan kännas lite elakt att låta de gråta men det kan vara värt det.  
Det finns många barn som inte tycker om napp, det är väldigt olika.
Att han inte äter bitar eller hemlagat kan bero på att han vant sig vid smaken av burkmat, försök göra de kombinationer hemma som han tycker om på burk till att börja med. Skulle han kanske tycka det va skoj att äta tillsammans och på så sätt vilja prova nya smaker och konsistenser? Ge honom bitar av tex bröt, kex, majsbågar, så han själv får hålla i maten.  
Lycka till nu!
Maria 
 
 

Annons

Annons