Gnäller när vi matar

Hejsan. Vi har en dotter som är 8 månader. Sedan ett par månader tillbaka har vi börjat ge henne "vanlig" mat utöver amning. Hon äter ganska bra men hon gnäller väldigt mycket när vi matar henne, och vi måste lirka med henne (oftast måste hon ha en leksak att pilla med) för att hon ska äta. Detta gör att det tar lång tid och blir tröttsamt för oss och förmodligen för vår dotter. Varför gnäller hon så och hur kan vi få henne att äta utan att vi konstant måste distrahera henne?

Annons

Annons

Fråga: Hejsan. Vi har en dotter som är 8 månader. Sedan ett par månader tillbaka har vi börjat ge henne "vanlig" mat utöver amning. Hon äter ganska bra men hon gnäller väldigt mycket när vi matar henne, och vi måste lirka med henne (oftast måste hon ha en leksak att pilla med) för att hon ska äta. Detta gör att det tar lång tid och blir tröttsamt för oss och förmodligen för vår dotter. Varför gnäller hon så och hur kan vi få henne att äta utan att vi konstant måste distrahera henne?

Svar: Hej! Det är ganska vanligt att barn gnäller när man matar. Och det här med att distrahera är för att hon börjar bli intresserad av att äta själv.Tills hon klarar av det brukar man få ge leksaker eller en sked att hålla i. Pröva gärna att ge små bitar som hon själv kan stoppa i munnen. MVH Birgitta

Annons

Annons