Han vill bara sova med oss

Hej! Vår 10 mån son har den senaste månaden bara velat sova med oss i vår säng på nätterna, har läst lite och förstått att han är i separationsfasen, problemet är väl egentligen att det bara blir värre och värre, han har alltid sovit i egen säng, han somnar alltid i sin säng och vill upp till oss när vi lägger, det är ju inga problem,han sover hela natten i vår säng utan att säga ett pip. Problemet den senaste veckan är att han vaknar efter ca 2 h och vill inte sova i sin säng längre, då är kl ca 21, en av oss har fått lägga sig med honom då vi inte kan lämna honom själv i vår säng, men det är rätt jobbigt att ha det så här i juletider när vi är borta oss släket och vänner. vi kommer ju knappt kunna umågs med nån som det är just nu då man måste lägga sig med honom.
Har pratat med bvc om detta men jag tror inte hon förstod hur stort problem detta är för oss. Vad ska vi göra? Har ni nåt bra tips så vi slipper åka hem kl 21 på julafton och nyårsafton?

Annons

Annons

Fråga: Hej! Vår 10 mån son har den senaste månaden bara velat sova med oss i vår säng på nätterna, har läst lite och förstått att han är i separationsfasen, problemet är väl egentligen att det bara blir värre och värre, han har alltid sovit i egen säng, han somnar alltid i sin säng och vill upp till oss när vi lägger, det är ju inga problem,han sover hela natten i vår säng utan att säga ett pip. Problemet den senaste veckan är att han vaknar efter ca 2 h och vill inte sova i sin säng längre, då är kl ca 21, en av oss har fått lägga sig med honom då vi inte kan lämna honom själv i vår säng, men det är rätt jobbigt att ha det så här i juletider när vi är borta oss släket och vänner. vi kommer ju knappt kunna umågs med nån som det är just nu då man måste lägga sig med honom.
Har pratat med bvc om detta men jag tror inte hon förstod hur stort problem detta är för oss. Vad ska vi göra? Har ni nåt bra tips så vi slipper åka hem kl 21 på julafton och nyårsafton?

Svar: Hej! Jag tycker inte det är konstigt att han vill sova hos er. Ni har vant honom vid det och han kan inte klockan än. Så normalt gör barn så här. Ni får börja med att sitta brevid hans säng när han vaknar men inte ta över honom till er säng. Sitt och håll honom i handen ,viska lågt att det är OK att bli ledsen men att ni finns där och nu kan han tryggt somna om igen. Likadant gör ni på natten när han vaknar. Räkna med att det tar en vecka . MVH Birgitta, chefsjuksköterska

Annons

Annons