Hur mycket ska min bebis äta

Hej! Jag har en liten fråga. Min dotter är 5 månader och hon har ätit bara ersättning från hon var två månader. Nu har vi börjat ge henne gröt som hon tycker jättemycket om. Hon har tidigare ätit var tredje timma mellan 07-19 (5 ggr) då hon sover hela nätterna igenom utan att äta. Nu undrar jag blir det för mycket om vi byter ut två mål ersättning mot gröt, hon är nämligen inte lika intresserad av ersättningen längre. Ska man minska ner på något mål och ge henne något mellanmål med frukt istället? Anledningen till att jag frågar är att alla säger att gröten är så mättande. Vill inte ge henne för mycket eller för lite.

Annons

Annons

Fråga: Hej! Jag har en liten fråga. Min dotter är 5 månader och hon har ätit bara ersättning från hon var två månader. Nu har vi börjat ge henne gröt som hon tycker jättemycket om. Hon har tidigare ätit var tredje timma mellan 07-19 (5 ggr) då hon sover hela nätterna igenom utan att äta. Nu undrar jag blir det för mycket om vi byter ut två mål ersättning mot gröt, hon är nämligen inte lika intresserad av ersättningen längre. Ska man minska ner på något mål och ge henne något mellanmål med frukt istället? Anledningen till att jag frågar är att alla säger att gröten är så mättande. Vill inte ge henne för mycket eller för lite. 

Svar: Hej Ulrika! Det går bra att ge 2 mål med gröt och 3 mål med ersättning. Du skall absolut inte ge mellanmål ännu, utan alla mål bör vara lika energitäta. Börja gärna även att ge smakportioner med grönsaker. Vid c:a 6-7 månader kan man nämligen byta ut ett mål till som då kommer att bestå av grönsaker, potatis och kött eller fisk. Birgitta Klanf, leg. barnsjuksköterska

Annons

Annons