Min baby kan inte somna!

Min dotter är 6 månader gammal och har fortfarande inte en enda gång kunnat somna utan att bli vaggad eller ammad till sömns. På kvällen räcker inte ens det utan det blir oftast timmar med gråt, ammning och vankandes.På dagarna sover hon gott i vagnen eller i vagnen på balkongen. Dessutom sover hon oftast bara 2-3 timmar i sträck på nätterna och om jag inte skyndar mig att ge henne bröstet så börjar allt om från början igen. Hon får en portion gröt innan vi"börjar" lägga henne. Nu är min rygg så öm av allt ammande att jag måste få ett slut på detta. Hon tar varken napp, nappflaska eller snuttefilt. I övrigt så är hon en väldigt lungn och glad liten tjej som följer sin kurva exemplarist.

Annons

Annons

Fråga: Min dotter är 6 månader gammal och har fortfarande inte en enda gång kunnat somna utan att bli vaggad eller ammad till sömns. På kvällen räcker inte ens det utan det blir oftast timmar med gråt, ammning och vankandes. På dagarna sover hon gott i vagnen eller i vagnen på balkongen. Dessutom sover hon oftast bara 2-3 timmar i sträck på nätterna och om jag inte skyndar mig att ge henne bröstet så börjar allt om från början igen. Hon får en portion gröt innan vi"börjar" lägga henne. Nu är min rygg så öm av allt ammande att jag måste få ett slut på detta. Hon tar varken napp, nappflaska eller snuttefilt. I övrigt så är hon en väldigt lungn och glad liten tjej som följer sin kurva exemplarist.

Svar: Hej! Är din bebis kompis med sin säng eller ser hon det som ett straff att hamna där? Det är viktigt att hon känner sig bekväm med sängen och sängplatsen och att ni har rutiner kring hennes läggning. Är hon trött när du lägger henne för att sova? Sover hon flera kortare stunder dagtid, eller har hon börjat sova längre sammanhängande pass? Hur märker er bebis att det börjar bli kväll?Försök att lägga ner henne i sängen i ett halv vaket tillstånd, så att hon ser  att hon är i sin säng och att ni finns i närheten. Kanske behöver hon smekas lite på kinden,buffas lite i rumpan? Försök i det längsta att inte ta upp henne utan var där när  hon ropar men övertyga henne att ni tror att det är bäst för henne att sova i sin säng. Kan du ge henne gröten som ett näst sista mål på dagen, så att inte tarmarna behöver jobba så mycket med gröten när hon skall sova.?
För att ge mer direkta råd till dig behövs mer fakta om din lilla bebis, därför rekomenderar jag dig att kontakta din bvc sköterska och prata just sömn.
Hälsningar Gunnel bvc-sköterska

Annons

Annons