Profylax & andningsstopp

Hej Carina! 
Jag undrar hur vanligt det är att barnet slutar andas efter födseln- kan profylax andning minska risken för detta? Vad gör vi om barnet skulle sluta andas när vi kommit hem?
Fråga:
Hej Carina! 
Jag undrar hur vanligt det är att barnet slutar andas efter födseln- kan profylax andning minska risken för detta? Vad gör vi om barnet skulle sluta andas när vi kommit hem?
Svar:
Hej,
Det är ytterst ovanligt att barn slutar andas. Forskningsresultat visar att risken för plötslig spädbarnsdöd minskar när man lägger barnen på rygg istället för på mage när de ska sova. Sömn i ryggläge är säkrare än sömn i sidoläge, eftersom spädbarn kan rulla över från sida till mage. Barnet ska alltså sova på rygg redan från början och inte på magen eller sidan. 
Profylaxandning, alltså en lugn andning, hjälper mor och barn under graviditet och förlossning med att ge lugn samt att dämpa b la stresshormoner. Barnet får sitt syre från mor, via blodet som cirkulerar mellan barnet och moderkakan genom navelsträngen. Efter att barnet är fött tar det så sitt första andetag. 
Vid mer krävande förlossningar kan det vara en fördel att den födande kvinnan andas med hela lungorna, alltså att hon djupandas, eftersom mors syre också är barnets!
Om ett barn slutar att andas behöver det snabbt få luft. Genom att blåsa in luft genom barnets mun kan det få effektiv hjälp att andas. När man gör inblåsningar, mun mot mun-andning, tillför man syre till blodet. Mun mot mun-andning är en del av hjärt-lungräddning och bör helst övats på en övningsdocka i en förstahjälpen kurs, för att man ska vara säker på tekniken. Förbered dig gärna med att gå en kurs innan ditt barns födelse. Kontakta t ex BVC, Röda Korset eller Svenska Livräddningssällskapet för att ta reda på var sådana kurser ges. I Stockholm ger företaget Life In Mind www.lifeinmind.se – utbildningar för livet i akut omhändertagande!
Lycka till och bästa hälsningar
Carina
Barnmorska / Profylaxcoach 

Annons

Annons