Smakportioner men hur! Bebis vägrar

Hej. Jag har nu i en månad försökt att få min bebis att äta smakpostioner. Jag har följt bvc alla käcka tips men ingenting hjälper. Jag blir bara mer och mer förtvivlad. Min lilla sju månaders bebis är frisk pigg och stooor. Rdan vid fyra och ett talv månad vägde hon 9 kilo. Och jag amma jämt säkert åtta gånger per natt tex. Därför skulle jag vara så glad om hon iallafall började äta lite lite. Men nej. Jag har provat allt. Hon får leka själv med maten. Jag har följt bvc alla råd Provat varje smak en fyra dagar sådär. men det spelar ineg roll vad jag ger. Jag började med grönsaker. _fungerade inte. Sedan efter ca en månad frukt- nej. Och gröt som jag hört kunde vara en nyckel men nej. Jag har följt bvc råd att sluta mata och hålla upp ett par tagar om hon vänder bort huvudet när jag ger skeden. Hjälper inte. Hon vänder ALLTID bort huvudet om det så är mat på fingret. Nu vill hon inte ens ta sina ad droppar som hon alltid glatt tagit på sked i hela sitt liv innan. Jag har försökt hålla humeret uppe göra allt lekfullt att det inte spelar någon roll om hon får något i munnen eller inte. Men det fungerar ju iallafall inte. Ta bort fucuset säger bvc. jaha provat det, ingen skillnad. Och föresten vadå ta bort fukuset. Hur då? Jag lämmnar henne åt att själv plocka medan jag gör något annat. Men ingen mat hamnar i munnen. Utan bara på benen bröstet osv. Och de är så frustrerande att höra alla säga och vad roligt att ni börjat med mat det är ju så kul. ??? vbarför verkar det så för alla utom os??? Om jag någongång lyckas peta in en sked så ser hon ut som hon håller på att kvävas. Späd ut maten med vatten säger bvc. Har gjort det också. Hjälper inte. Det kan ta ett par veckor innan de knäckt koden hur man sväljer säger bvc. Jahaja men nu har det ju gått en månad. Ska jag ge upp och fortsätta amma amma amma och vara sömnlös? till saken hör att jag har väldigt bra och fet bröst mjölk så den är väl då bättre än allt annat. Men jag vill ju gärna att hon börjar äta.

Annons

Annons

Fråga: Hej. Jag har nu i en månad försökt att få min bebis att äta smakpostioner. Jag har följt bvc alla käcka tips men ingenting hjälper. Jag blir bara mer och mer förtvivlad. Min lilla sju månaders bebis är frisk pigg och stooor. Rdan vid fyra och ett talv månad vägde hon 9 kilo. Och jag amma jämt säkert åtta gånger per natt tex. Därför skulle jag vara så glad om hon iallafall började äta lite lite. Men nej. Jag har provat allt. Hon får leka själv med maten. Jag har följt bvc alla råd Provat varje smak en fyra dagar sådär. men det spelar ineg roll vad jag ger. Jag började med grönsaker. _fungerade inte. Sedan efter ca en månad frukt- nej. Och gröt som jag hört kunde vara en nyckel men nej. Jag har följt bvc råd att sluta mata och hålla upp ett par tagar om hon vänder bort huvudet när jag ger skeden. Hjälper inte. Hon vänder ALLTID bort huvudet om det så är mat på fingret. Nu vill hon inte ens ta sina ad droppar som hon alltid glatt tagit på sked i hela sitt liv innan. Jag har försökt hålla humeret uppe göra allt lekfullt att det inte spelar någon roll om hon får något i munnen eller inte. Men det fungerar ju iallafall inte. Ta bort fucuset säger bvc. jaha provat det, ingen skillnad. Och föresten vadå ta bort fukuset. Hur då? Jag lämmnar henne åt att själv plocka medan jag gör något annat. Men ingen mat hamnar i munnen. Utan bara på benen bröstet osv. Och de är så frustrerande att höra alla säga och vad roligt att ni börjat med mat det är ju så kul. ??? vbarför verkar det så för alla utom os??? Om jag någongång lyckas peta in en sked så ser hon ut som hon håller på att kvävas. Späd ut maten med vatten säger bvc. Har gjort det också. Hjälper inte. Det kan ta ett par veckor innan de knäckt koden hur man sväljer säger bvc. Jahaja men nu har det ju gått en månad. Ska jag ge upp och fortsätta amma amma amma och vara sömnlös? till saken hör att jag har väldigt bra och fet bröst mjölk så den är väl då bättre än allt annat. Men jag vill ju gärna att hon börjar äta.

Svar: Hej Sofia! Det är så att alla barn har ett intresse för mat. Man brukar se det tydligt när barnet följer en med blicken när man själv äter. Vilket inträffar mellan 4-6 månader, sedan stängs detta psykologiska fönster och många barn har då lite svårare att ta in nya smaker.
Jag tror och detta kanske har skett så misströsta inte utan bestäm dig för att t.ex. börja om med gröten.

Ge 1-2 teskedar före varje amningsmål på dagen. Du kommer märka att hon successivt börjar att acceptera maten och då ökar du upp med lite i taget. När du kommit upp i c:a 2 msk så lägger du 2 grötmål ett på morgonen och ett på kvällen och nu börjar du introducera grönsaker. Det räcker med en grönsak under 3 dagar sedan byter du. När du testat alla grönsaker är det dags att byta ut ett mål till lunch. Försök gärna att det är någon annan som matar ibland för då brukar barnet lättare acceptera maten. Detta kan faktiskt ta c:a 2 månader innan allt fungerar så ge inte upp. Birgitta, leg. barnsjuksköterska

Annons

Annons