Sömn (5)

Jag lägger min dotter som är 6 månader ca 19.30 på kvällen. Ibland ammar jag henne precis innan hon somnar och ibland somnar hon av sig själv i vår säng. Hon somnar lätt och sover gott men inte länge efter ca 40 min ibland betydligt oftare vaknar hon och skriker. När jag kommer in o ger henne nappen eller bara lägger mig brevid henne somnar hon om på en gång.Detta upprepar sig i ett par timmar tills jag sjäkv går och lägger mig. Vad kan jag göra för att hon ska få en djupare nattsömn? Att sova i egen säng på kvällen fungerar inte alls.

Annons

Annons

Fråga: Jag lägger min dotter som är 6 månader ca 19.30 på kvällen. Ibland ammar jag henne precis innan hon somnar och ibland somnar hon av sig själv i vår säng. Hon somnar lätt och sover gott men inte länge efter ca 40 min ibland betydligt oftare vaknar hon och skriker. När jag kommer in o ger henne nappen eller bara lägger mig brevid henne somnar hon om på en gång.Detta upprepar sig i ett par timmar tills jag sjäkv går och lägger mig. Vad kan jag göra för att hon ska få en djupare nattsömn? Att sova i egen säng på kvällen fungerar inte alls.

Svar: Hej! Att din dotter vaknar är för att du har försvunnit från sängen. Hon behöver dig eftersom hon inte lärt sig att somna själv. Vi föds med en instinkt som kallas jaktinstinkt och om någon förändras i rummet eller att man somnar på ett ställe och vaknar på ett annat gör den att vi snabbt går upp i sömndjup och kontrollerar vad som händer. Mitt bästa tips är att hjälpa ditt barn att komma till ro i sin egen säng genom att när du har ammat se till att hon inte har somnat helt och lägger henne i sin säng. Sedan buffar du henne tills hon somnar.
Detta kan några dagar men för varje kväll blir buffet kortare och kortare. MVH Birgitta

Annons

Annons