Sömn ettåring

Hej, 
Jag har en dotter som är snart 1 år och hon är en mycket envis och bestämd dam. Jag har från 6 mån ålder försökt sluta amma och bytt ut mot måltider och nu har jag kommit så långt som enligt nedanstående schema: 
Klicka vidare för att läsa resten av frågan
Fråga:
Hej, 
Jag har en dotter som är snart 1 år och hon är en mycket envis och bestämd dam. Jag har från 6 mån ålder försökt sluta amma och bytt ut mot måltider och nu har jag kommit så långt som enligt nedanstående schema: 
0800 frukost – gröt 
0930 mellis – frukt eller yoghurt 
1130 lunch – barnmat oftast burk 
1200 sova middag ca 2 h 
1430 mellis – som ovan 
1700 middag – barnmat 
1900 nattmål – välling 
2000 somna för natten 
hon sover bara en gång för att det var lögn från 10 mån ålder att få henne att sova två ggr. jag har alltså tagit bort all ammning under dagen… nästan. 
Problemet är att jag inte får henne att sova, om jag inte ammar henne somnar hon inte. Så för att hon skall somna på middagssöm och kvällssömn så ammar jag henne. 
Jag skulle gärna vilja sluta amma helt men så fort man lägger henne i spjälsängen utan att hon redan sover så skriker hon som om det vore hennes sista chans till livet. Det är verkligen ett avgrundsvrål från det att hon nuddar sängen tills man tar upp henne och ger henne bröstet och om man bara försöker trösta henne så eskalerar det. Som om inte detta vore nog så vaknar hon flera gånger om natten och kan endast somna om om jag ammar henne till sömns. Jag vet inte hur jag skall få henne att dels sova hela natten eller sluta amma. Jag har läst om 5 min metoden men vill inte testa den då jag inte tror på den…Kommer hon att med tiden kunna somna själv? Finns det något jag kan göra som inte diskuteras om det är barnmisshandel eller ej? 
/trött mamma 
Svar:
Hejsan, 
Du verkar ha ett omvänt problem! Att ditt barn vill ammas är ett tecken på kärlek, närhet och god bröstmjölk! 
Enligt WHO och Livsmedelsverket så bör man amma i minst 6 månader men rekommenderas att delvis amma till minst då bebisen fyllt ett år.  Det är en myt att bröstmjölken inte innehåller näring i slutet på amningsperioden, utan det är bara konsistensen som kan ha ändrats men inte kvaliten. I vissa fall visar barnet tydliga tecken på att den inte är redo att sluta och det rekommenderas inte att du slutar amningen tvärt utan du bör sluta gradvis.  
Avvänjning kan ta längre tid för vissa barn, så här krävs tålamod från din sida. Du kan testa med andra aktiviteter då hon vill ha bröstmjölk för att få henne på andra tankar. Sjunga, läsa eller leka kan vara en distraktion ett litet tag. 
Om hon vägrar sluta så försök med avvänjning någon månad senare, men ge inte upp! 
Lycka till!
Maria

Annons

Annons