Sömnbrist

Hej. Min lilla kille är 5 månader gammal och vaknar regelbundet varje timme på natten. Han äter gröt vid 6 på kvällen och får ersättning strax innan han somnar. Han somnar jättelätt så problemet är att hålla honom sovandes en längre period. Vill gärna ha tips på vad jag kan göra. Jag börjar bli så trött att det går ut över alla i min omgivning och mitt förhållande är på bristnings gränsen. Snälla hjälp mig att få min kille att sova bättre på natten. Hej Jessica!

Annons

Annons

Fråga: Hej. Min lilla kille är 5 månader gammal och vaknar regelbundet varje timme på natten. Han äter gröt vid 6 på kvällen och får ersättning strax innan han somnar. Han somnar jättelätt så problemet är att hålla honom sovandes en längre period. Vill gärna ha tips på vad jag kan göra. Jag börjar bli så trött att det går ut över alla i min omgivning och mitt förhållande är på bristnings gränsen. Snälla hjälp mig att få min kille att sova bättre på natten. Hej Jessica!

Svar: Vid 4-5 månader ändras barnets sömnmönster och det är vanligt med uppvaknanden. Det som är viktigast är att barnet somnar själv och i egen säng. Somnar barnet i famnen eller på någon annan plats så signalerar barnet oro varje gång det vaknar och det är c:a 6-8 ggr per natt.

Så börja med att skapa rutiner runt sänggåendet som återupprepas varje kväll. T.ex. en sång eller speldosa. Prata lugnt med barnet och lägg ner det, barnet kan bli ledset första gångerna men det är helt OK. Fortsätt att prata med barnet med lugn röst och lägg ev. din hand på barnet. I början kan denna procedur ta 45 min men minskar ganska snabbt.

Efter c:a 14 dagar kommer du att märka att ditt barn vaknar färre och färre gånger och detta beror på att när barnet vaknar på natten så kan det somna in själv. Om du ammar på natten så försök att detta inte blir så många gånger under natten. Eftersom barnet inte kan klockan så väcker barnet dig varje gång som det går upp i lättare sömn. Utan ge då hellre tillägget vid 22-23 tiden innan du själv går och lägger dig. Det går bra att väcka barnet och ge detta.

/Birgitta, BVC-sköterska
 

Annons

Annons