Vaknar nattetid, svårt att somna om?

Hejsan! Min dotter på snart 9 månader har sedan 4 månader tillbaka lärt sig att somna själv på natten vilket fungerat mycket bra. Sista 1 och halv månaden tillbaka har hon börjat vakna runt kl. 4-5 på morgonen och vägrar somna om trots att hon uppför sig som om hon fortfarande är trött. Jag har fortsatt att amma henne vid denna tid även om jag har tänkt sluta med det oxå, tror egentligen inte att hon vaknar av hunder utan mer behov av min närhet. Mitt problem är dock att jag inte får henne att somna om. Har tagit henne till sängen för att hon inte ska stå och skrika i sin säng. Detta hjälper dock inte heller. Hon kan somna till för att sedan en minut senare vakna och vara mycket orolig. Har ett tag mer eller mindre hållt fast henne när hon ligger och då slappnar hon oftast av efter en stund och somnar. Om inte ställer/sätter hon sig upp. Min fundering är hur ska jag få henne att slappna av och kunna somna om igen och hur ska jag göra för att kunna sluta amma på morgonen, den enda ammningen jag gör nu? Vill bara tillägga att on sover i vårt sovrum och vi har endast detta sovrummet. Oerhört tacksam för svar en trött och frustrerad mamma!

Annons

Annons

Fråga: Hejsan! Min dotter på snart 9 månader har sedan 4 månader tillbaka lärt sig att somna själv på natten vilket fungerat mycket bra. Sista 1 och halv månaden tillbaka har hon börjat vakna runt kl. 4-5 på morgonen och vägrar somna om trots att hon uppför sig som om hon fortfarande är trött. Jag har fortsatt att amma henne vid denna tid även om jag har tänkt sluta med det oxå, tror egentligen inte att hon vaknar av hunder utan mer behov av min närhet. Mitt problem är dock att jag inte får henne att somna om. Har tagit henne till sängen för att hon inte ska stå och skrika i sin säng. Detta hjälper dock inte heller. Hon kan somna till för att sedan en minut senare vakna och vara mycket orolig. Har ett tag mer eller mindre hållt fast henne när hon ligger och då slappnar hon oftast av efter en stund och somnar. Om inte ställer/sätter hon sig upp. Min fundering är hur ska jag få henne att slappna av och kunna somna om igen och hur ska jag göra för att kunna sluta amma på morgonen, den enda ammningen jag gör nu? Vill bara tillägga att on sover i vårt sovrum och vi har endast detta sovrummet. Oerhört tacksam för svar en trött och frustrerad mamma!

Svar: Hej! Det låter mer som en utvecklingsfas. Det händer mycket i utvecklingen av hjärnan denna period. Ofta är det faktiskt bättre att ta upp henne och prata med henne så hon blir vaken och sedan pröva att lägga henne som vanligt igen.
Förösk undvika att amma då detta ofta skapar mer en vana än behov eftersom hon inte blir lugnare av det.Detta kommer med största sannolikhet gå över om 1 -2 månader. MVH Birgitta Klang, chefssjuksköterska

Annons

Annons