Vaknar till ofta på natten.

Hej! Jag har en son som precis blev 6 månader. Till en början sov han bra. Somnade vid nio och sov ofta till runt tre tiden på natten innan han vaknade och ville äta. På dagarna sov han flera timmar i sträck mest hela dagarna. Men när han var runt tre månader började hans sömnvanor ändras. Jag får känslan av att varje gång han ska in i en ny sömnfas störs han och kan inte komma vidare? Hur kan vi hjälpa honom?

Annons

Annons

Oerhört tacksam för svar! Tusen tack!
Hälsningar Lina

Fråga:

Hej! Jag har en son som precis blev 6 månader. Till en början sov han bra. Somnade vid nio och sov ofta till runt tre tiden på natten innan han vaknade och ville äta. På dagarna sov han flera timmar i sträck mest hela dagarna. Men när han var runt tre månader började hans sömnvanor ändras. Han började sova korta stunder på dagarna, mellan 15-30 min, dock ganska ofta, med max två timmars mellanrum. Nätterna förändrades totalt och han vaknade från läggtid (kl 19) en gång i timmen hela natten tills det var dags att stiga upp mellan 05.30-6.30. Sedan var det dags för dagssovvanorna på en halvtimme varannan timme. Så har det hållit på och håller på fortfarande. Jag börjar bli vansinnigt trött och vet inte vad jag ska göra. Han vaknar inte riktigt utan skriker tills jag kommer och ger honom bröstet. Jag har försökt med napp, vagga, vyssa, stoppa om, buffa men inget hjälper förutom bröstet. Går det för lång tid vaknar han "på riktigt" och då tar det minst en timme att få honom att somna om igen. Min man sköter ofta dagens sovpass för pojken men på natten fungerar det inte alls. Det är bara amning som gäller. Och det låter som att han äter riktigt mycket varje gång. Vad ska vi göra? Kan det ha något att göra med att han har fått atopiskt eksem? Det fick han ungefär vid tre månaders ålder. Han har fått klådnedsättande medicin och sover med "vantar" men kliar sig hela nätterna. Kan det göra att han inte hamnar i djupsömn? Han sover nu i vår säng helt enkelt för att jag inte orkar gå upp en gång i timmen hela natten varje natt.
Vissa nätter kan jag inte lägga mig ifrån honom utan han sover endast om han får sova på mitt bröst när jag halvsitter i sängen. Inte hållbart i längden som du förstår.
Jag får känslan av att varje gång han ska in i en ny sömnfas störs han och kan inte komma vidare? Hur kan vi hjälpa honom?
Han får gröt på kvällen cirka en timme innan han ska lägga sig sedan två veckor tillbaka men vill ändå ammas precis innan läggning. Hur ska vi få honom att inte vilja amma så ofta?
Oerhört tacksam för svar! Tusen tack!
Hälsningar Lina

Svar:

Hej,

Varför din son inte sover kan bero på en rad olika anledningar som kan vara svårt att besvara per mail. Men du nämner att han fått atopiskt eksem och visst skulle klådan kunna vara till besvär och förhindra nattsömnen. Har det gjorts allergitester och i såfall vilka? Vissa menar på att atopiskt eksem oftast är länkat till matsmältnings problem, eller någon form av päls eller pollen allergi. I vissa fall hjälper det då att utesluta komjölken helt (detta gäller även dig då du ammar). Citrus frukter, röda bär, choklad, tomat och kiwi kan inland förvärra klådan. Att tillföra omega-3 och omega-7 i kosten kan hjälpa dämpa besvären.
Prova gärna naturliga dusch och kroppslotion som oftast verkar lugnande som tex Weleda's babyserie.

Lycka till!
Maria


 

 

 

Annons

Annons