A-vitamin – gravid

Hej! Jag är gravid i vecka 5 och oroar mig för att jag ätit för mycket A-vitamin i början av graviditeten. Då jag var i vecka 3 åt jag 6-7 små leverbiffar (lever blandad med potatis och lök). Och dessutom har jag ätit multivitamin tabletter med 300 microgram a-vitamin, fram tills nu. Nu läste jag att för mycket a-vitamin i början på graviditetn kan ge fosterskador. (T.o.m så tidigt i graviditeten att man inte vet att man är gravid). Så min fråga är hur orolig jag behöver vara och syns det i så fall i ultraljudet om det uppstått fosterskador?

Annons

Annons

Fråga: 
Hej! Jag är gravid i vecka 5 och oroar mig för att jag ätit för mycket A-vitamin i början av graviditeten. Då jag var i vecka 3 åt jag 6-7 små leverbiffar (lever blandad med potatis och lök). Och dessutom har jag ätit multivitamin tabletter med 300 microgram a-vitamin, fram tills nu. Nu läste jag att för mycket a-vitamin i början på graviditetn kan ge fosterskador. (T.o.m så tidigt i graviditeten att man inte vet att man är gravid). Så min fråga är hur orolig jag behöver vara och syns det i så fall i ultraljudet om det uppstått fosterskador?
Svar:
Hejsan,
A-vitamin är en viktig fettlöslig vitamin som du hittar bland annat i lever, mjölk, ägg och fisk. Den rekommenderade dagsdosen för gravida är ca 800-1000 mikrogram. Så 300 mikrogram är ingen fara att få i sig om du inte äter mycket av de naturliga källorna till A-vitamin. Att du fått i dig en engångs dos av mycket leverbiffar är nog ingen fara, men om du är orolig så ta upp detta på ditt nästa besök hos BM. Leverprodukter (gäller ej leverpastej) brukar avrådas till gravida som försiktighets åtgärd. Vanligtvis så är det läkemedel med syntetiskt A-vitamin som är farligt då de innehåller höga doser A-vitamin. 
Enligt Livsmedelsverket så finns det inga kända fall som kopplar livsmedel med högt A-vitamin innehåll med fosterskador utan då talar man oftast om det syntetiska som finns i läkemedel. 
Lycka till!
Maria 

Annons

Annons