Alkohol under graviditeten.

Hej! Jag märkte att jag var gravid i vecka 18. Dock har jag druckit alkohol från och till under helgerna dessa veckor. 
Gjorde ultraljud och fostervatttensprov vecka 19+1 och det visade inga avvikelser på fostret. (Första barnmorskan såg något med kronosom 18, men det gjorde varken andra ultraljudet eller fostervattensprovet). Hur stor är chansen att det blir avvikelser under resten av graviditeten eller att barnet får andra svårigheter pga mängden alkohol som jag druckit? 
Fråga:
Hej! Jag märkte att jag var gravid i vecka 18. Dock har jag druckit alkohol från och till under helgerna dessa veckor. 
Gjorde ultraljud och fostervatttensprov vecka 19+1 och det visade inga avvikelser på fostret. (Första barnmorskan såg något med kronosom 18, men det gjorde varken andra ultraljudet eller fostervattensprovet) 
Hur stor är chansen att det blir avvikelser under resten av graviditeten eller att barnet får andra svårigheter pga mängden alkohol som jag druckit? 
 
  
Svar:
Hej, 
Det är jätte svårt att bedöma om alkoholen påverkat barnet eller ej utifrån din beskrivning. Det finns de som dricker små mängder under hela graviditeten och barnet klarat sig fint sen finns det de som knappt druckit där barnet kommit till skada, men givetvis är det inte att rekommendera. Fokusera på en fortsatt hälsosam graviditet, och kolla regelbundet upp med din barnmorska om fostrets hälsa. 
Om du vill läsa mer om alkohol under graviditet så har folkhälsoinstitutet en bra artikel: Alkohol, graviditet och barnens utveckling. 
Lycka till,
Maria
 

Annons

Annons