Betacarotin

Hej! Är nu gravid i 28:e veckan och hoppas att du kan hjälpa mig med en fråga som jag gått och funderat på länge. Jag har innan och under sommaren ätit Betacarotin-kosttillskott (4-6mg / dag) eftersom jag har vistats rätt mycket i solen. Jag brukar äta betacarotin-tabletter under somrarna, eftersom min hud blir mindre känslig mot solen.  Nu undrar jag om man kan få vitamin A -överdos av detta? Det stod ingen varning för gravida på eller i förpackningen. Läste även att Beta-Carotin (Provitamin A) inte är toxiskt… Betyder det att det är ofarligt eller kanske inte lagras i kroppen? Jag har annars ätit prenatala vitamintabletter (1080 mikrogram vit.A/ dag)
Kan jag ha skadat min lilla bebis?

Annons

Annons

Tacksam för svar!

Fråga: Hej! Är nu gravid i 28:e veckan och hoppas att du kan hjälpa mig med en fråga som jag gått och funderat på länge. Jag har innan och under sommaren ätit Betacarotin-kosttillskott (4-6mg / dag) eftersom jag har vistats rätt mycket i solen. Jag brukar äta betacarotin-tabletter under somrarna, eftersom min hud blir mindre känslig mot solen. Nu undrar jag om man kan få vitamin A -överdos av detta? Det stod ingen varning för gravida på eller i förpackningen. Läste även att Beta-Carotin (Provitamin A) inte är toxiskt… Betyder det att det är ofarligt eller kanske inte lagras i kroppen? Jag har annars ätit prenatala vitamintabletter (1080 mikrogram vit.A/ dag)
Kan jag ha skadat min lilla bebis?
Tacksam för svar!

Svar: Du behöver inte vara ororlig om det inte står av avrådan vid graviditet. I Sverige är det noga märkning om någonting inte är lämpligt att inta.

Vänligen Zarah

Annons

Annons