CTG-övervakning

Jag var inne på bb för att jag hade mycket sammandragningar och då gjorde dom två ctg-övervakningar på mej vilket var bra och jag fick åka hem. Men fyra dagar senare hade jag ont av mina sammandragningar och att dom höll i sig länge, vi åkte in till bb igen. Där blev jag inlagd i två dagar för mina sammandragningar var så långa och att min slempropp var påverkad. Under dessa två dagarna gjorde dom fyra ctg undersökningar på mig. När jag kom hem från bb läste jag om ctg i min gravid bok jag har hemma och blev helt livrädd, i den stog det följande:Barn som endast periodvis kontrollerats med ctg löper inte större risk att ha låga apgarvärden eller att hamna på neonatalavdelningen.I själva verket har forskning visat att flera barn är drabbade av cp-skador efter kontinuerlig ctg- övervakning än när de övervakats periodvis. En studie av för tidigt födda barn som övervakats med ctg visar en stor och signifikant ökning av cp- skador hos de barn som övervakats men inga fördelar. Vad menas med detta? Finns det risk för att mitt barn får en cp- skada, nu när jag gjort ctg så mycket? Jag ska ju ytterligare minst en gång till göra en ctg övervakning vid förlossningen och vågar ju inte det nu när jag läst detta. Bör jag vara orolig? Trode inte att det var farligt med ctg övervakning, det sa dom inget om på bb.

Annons

Annons

Fråga: Jag var inne på bb för att jag hade mycket sammandragningar och då gjorde dom två ctg-övervakningar på mej vilket var bra och jag fick åka hem. Men fyra dagar senare hade jag ont av mina sammandragningar och att dom höll i sig länge, vi åkte in till bb igen. Där blev jag inlagd i två dagar för mina sammandragningar var så långa och att min slempropp var påverkad. Under dessa två dagarna gjorde dom fyra ctg undersökningar på mig. När jag kom hem från bb läste jag om ctg i min gravid bok jag har hemma och blev helt livrädd, i den stog det följande:Barn som endast periodvis kontrollerats med ctg löper inte större risk att ha låga apgarvärden eller att hamna på neonatalavdelningen.I själva verket har forskning visat att flera barn är drabbade av cp-skador efter kontinuerlig ctg- övervakning än när de övervakats periodvis. En studie av för tidigt födda barn som övervakats med ctg visar en stor och signifikant ökning av cp- skador hos de barn som övervakats men inga fördelar. Vad menas med detta? Finns det risk för att mitt barn får en cp- skada, nu när jag gjort ctg så mycket? Jag ska ju ytterligare minst en gång till göra en ctg övervakning vid förlossningen och vågar ju inte det nu när jag läst detta. Bör jag vara orolig? Trode inte att det var farligt med ctg övervakning, det sa dom inget om på bb.

Svar: Hej. Jag tycker inte du behöver vara orolig Ctg körs på medicinsk indikation och på ordination av läkaren. När du skall göra nästa CTG så föreslår jag att du ställer denna fråga till läkaren också så att du inte behöver vara orolig. Mvh Barnmorskan

Annons

Annons