Född 1970 och vill bli gravid – riskerna?

Hej! Jag är 38 år och önska mig syskon till min lille son. Jag vet att det är risker i min ålder, kommer dessutom vara 39 år när det är dags… Min man är rädd för riskerna och säger att vi har ju ett fiskt barn. Det pratas/skivs mycket om riskerna at föda barn efter 40 år men före… gissar att de är liknande. Jag skulle jättegärna vilja ha svar på: Vilka är riskerna och vilka är alla koller vi kan göra, känner till bland annat nupp och fostervattenprov. Och, vad kan man inte kolla? Tacksam för svar då tiden tyvärr inte står stilla. Tack i förhand!

Annons

Annons

Fråga: Hej! Jag är 38 år och önska mig syskon till min lille son. Jag vet att det är risker i min ålder, kommer dessutom vara 39 år när det är dags… Min man är rädd för riskerna och säger att vi har ju ett fiskt barn. Det pratas/skivs mycket om riskerna at föda barn efter 40 år men före… gissar att de är liknande. Jag skulle jättegärna vilja ha svar på: Vilka är riskerna och vilka är alla koller vi kan göra, känner till bland annat nupp och fostervattenprov. Och, vad kan man inte kolla? Tacksam för svar då tiden tyvärr inte står stilla. Tack i förhand!

Svar: Hej! Det ni kan göra är att via den mödravård ni är inskrivna på få en remiss till att göra ett moderkaksprov (ca v 11) alternativt fostervatten prov (tidigast v 15 ). Det är läkaren på mödravården som då skall skriva en remiss för undersökningen. Alternativt kan ni göra en CUB-test i vecka 12 dvs ett ultraljud kombinerat med ett blodprov. Detta är en ren hormonanalys/riskbedömning, i siffror med 90 % tillförlitlighet. Med vänlig hälsning Barnmorskan

Annons

Annons