Fruktansvärt illamående

Hej! Jag är gravid i vecka 8 och mår så hemskt illa sedan 2 veckor. Jag har prövat alla råd med att småäta och dricka mycket men det hjälper inte! Har en liten grabb också som fortfarande ammar (är på väg att sluta) så jag vill inte ta illamåendetabletter pga det eftersom det kan gå över till honom. Vet inte vad jag ska göra, jag funkar ju inte i vardagen, jag kan knappt röra mig utan att få kväljningar. Senaste dagarna har jag inte fått i mig mycket mat heller pga illamåendet. Vad gör man? Min man drar ett jättelass hemma men han kan ju inte gärna gå till mitt jobb också. Tacksam för svar.

Annons

Annons

Fråga: Hej! Jag är gravid i vecka 8 och mår så hemskt illa sedan 2 veckor. Jag har prövat alla råd med att småäta och dricka mycket men det hjälper inte! Har en liten grabb också som fortfarande ammar (är på väg att sluta) så jag vill inte ta illamåendetabletter pga det eftersom det kan gå över till honom. Vet inte vad jag ska göra, jag funkar ju inte i vardagen, jag kan knappt röra mig utan att få kväljningar. Senaste dagarna har jag inte fått i mig mycket mat heller pga illamåendet. Vad gör man? Min man drar ett jättelass hemma men han kan ju inte gärna gå till mitt jobb också. Tacksam för svar.

Svar: Hej! Det låter jobbigt Jag föreslår att du bokar en tid för inskrivning på mödravården så att du kan få tips och råd hur detta kan underlättas.
Generellt vid illamående i tidig graviditet så gäller det att äta lite men tätare. Ät det du känner att du kan äta. Många mår bättre av att undvika fet mat och starkt kryddad mat. Ta något ätbart på morgonen vid sänkkanten ett kex eller macka t ex. På apoteket finns sk åksjukeband som du har på handlederna. Dessa hjälper en del tjejer. Tröttheten förvärrar symtomen. En tröst är att det är övergående men, just nu jobbigt för dig. Jättefint att din man är så behjälplig det är i sig en bra medicin. Ev kan du under ett par veckor bli sjukskriven för detta men, det kan din barnmorska hjälpa dig med. Lycka till!
Mvh Barnmorskan

Annons

Annons