Gravid och extremt orolig

Hej, jag är gravid med mitt första barn. Är i vecka 10+6, och är väldigt orolig. För att, innan jag visste om min graviditet (som jag fick reda på samma dag som min mens skulle ha kommit) så rökte jag väldigt mycket. Och jag vet inte om jag drack något under tiden då jag inte visste om att jag var gravid. Hur tidigt kan rökning och alkohol skada mitt barn? Jag slutade röka helt och hållet i vecka 6, då fostret var 4 veckor. har jag hunnit skada barnet?!!? Jätte orolig. Och just, efter det så visste jag inte riktigt om jag skulle behålla barnet eller inte, och jag hade feber och var förkyld. Tog då väldigt många ipren och 3 gånger så drack jag kanjang som ska ta bort förkylning. Hur mycket skadar ipren och hur mycket kan barnet ha tagit skada av kanjang grejen? Det var inte allt för länge sedan, kanske en månad. Och nu kom jag också på att dom som inte vetat om att jag var gravid slog mig ganska hårt på magen, på skojs skull, precis vid livmodern, kan det ha skadat barnet? Väldigt tacksam för svar. MVH orolig människa.

Annons

Annons

Fråga: Hej, jag är gravid med mitt första barn. Är i vecka 10+6, och är väldigt orolig. För att, innan jag visste om min graviditet (som jag fick reda på samma dag som min mens skulle ha kommit) så rökte jag väldigt mycket. Och jag vet inte om jag drack något under tiden då jag inte visste om att jag var gravid. Hur tidigt kan rökning och alkohol skada mitt barn? Jag slutade röka helt och hållet i vecka 6, då fostret var 4 veckor. har jag hunnit skada barnet?!!? Jätte orolig. Och just, efter det så visste jag inte riktigt om jag skulle behålla barnet eller inte, och jag hade feber och var förkyld. Tog då väldigt många ipren och 3 gånger så drack jag kanjang som ska ta bort förkylning. Hur mycket skadar ipren och hur mycket kan barnet ha tagit skada av kanjang grejen? Det var inte allt för länge sedan, kanske en månad. Och nu kom jag också på att dom som inte vetat om att jag var gravid slog mig ganska hårt på magen, på skojs skull, precis vid livmodern, kan det ha skadat barnet? Väldigt tacksam för svar. MVH orolig människa.

Svar: Hej. Den allra första tiden i en graviditet är barnet väl skyddat, så du behöver inte känna någon oro beträffande att någon buffat dig i magen. När det gäller rökningen så kan du också koppla av, då du har salutat vilket är mycket duktigt och klokt av dig. När det gäller förkylning och de preparat du använt så finns inga direkta forskningsresultat som visar på att det skulle innebära fara för barnet. Det viktiga nu är att du får stöd ioch hjälp av din mödravårdsbarnmorska så du kan börja glädjas åt ditt kommande barn istället för att gå och oroa dig. Med vänlig hälsning, Christina Wahlström

Annons

Annons