Grönsaker och toxoplasma

Hej! 
Är gravid i vecka 24 och har blivit så överdrivet orolig för allt som har med mat och bakterier att göra. Min sambo har vid ett par tillfällen skurit av änden på löken ( med skal på) för att kunna skala löken, och sedan använt samma kniv till att skära tomater och andra grönsaker som jag sedan ätit råa. Är ju orolig att jag ska ha smittats av toxoplasma eftersom jag är rädd att det kan ha funnits någon bakterie på lökskalet som sedan följt med kniven till de andra grönsakerna. Jag undrar hur orolig jag bör vara och om det är så att kroppen klarar en liten mängd av toxoplasma bakterier? Eller kan jag förvänta mig att jag skadat mitt barn? 
Fråga:
Hej! 
Är gravid i vecka 24 och har blivit så överdrivet orolig för allt som har med mat och bakterier att göra. Min sambo har vid ett par tillfällen skurit av änden på löken ( med skal på) för att kunna skala löken, och sedan använt samma kniv till att skära tomater och andra grönsaker som jag sedan ätit råa. Är ju orolig att jag ska ha smittats av toxoplasma eftersom jag är rädd att det kan ha funnits någon bakterie på lökskalet som sedan följt med kniven till de andra grönsakerna. Jag undrar hur orolig jag bör vara och om det är så att kroppen klarar en liten mängd av toxoplasma bakterier? Eller kan jag förvänta mig att jag skadat mitt barn? 
Svar:
Hej!
Det är bra att ha en hälsosam dos av oro när det gäller graviditeten, maten du stoppar i dig är väldigt viktigt för din egen och barnets hälsa. 
När det gäller just toxoplasma är risken extremt liten att du fått i dig parasiten från löken, speciellt från kniven. Har du däremot husdjur hemma bör du vara försiktig med vad djuret kommer i kontakt med.
Vill du läsa mer om toxoplasma så har vi en hel artikel om ämnet här: Fakta om Toxoplasmos.
Bästa hälsningar,
Maria
Kostrådgivare
BarnTotal.se

Annons

Annons