Har ätit kallrökt pricig korv…

Hej! 
Jag är så super orolig eftersom jag innan jag visste att jag var gravid (men jag var det) åt jag vacumförpackad prickig korv som var kallrökt. Har även ätit kallrökt uppskivad korv på jobbet en gång nu när jag vetat att jag var gravid. Förra graviditeten var jag jätte nojig med maten och tänknte nu att jag inte skulle försöka vara så orolig den här gången och goggla precis allt och så gör jag ett sådant här hämskt fel. Listeria och Toxoplasma bakterier värkar ju vara hämska. Kan jag testa mig på något sätt, är det så illa så man bör göra abort? Vill ju bara njuta av den här graviditeten och inte oroa mig jämt och ständigt för mat osv men det har ju inte börjat så bra…. Tack på förhand över ert svar!
Fråga:
Hej! 
Jag är så super orolig eftersom jag innan jag visste att jag var gravid(men jag var det)åt jag vacumförpackad prickig korv som var kallrökt. Har även ätit kallrökt uppskivad korv på jobbet en gång nu när jag vetat att jag var gravid. Förra graviditeten var jag jätte nojig med maten och tänknte nu att jag inte skulle försöka vara så orolig den här gången och goggla precis allt och så gör jag ett sådant här hämskt fel. Listeria och Toxoplasma bakterier värkar ju vara hämska. Kan jag testa mig på något sätt, är det så illa så man bör göra abort? Vill ju bara njuta av den här graviditeten och inte oroa mig jämt och ständigt för mat osv men det har ju inte börjat så bra…. Tack på förhand över ert svar!
Svar:
Hejsan, 
Smörgåspålägg är ingen fara så länge det inte gått ut i datum, och kallrökta samt gravade produkter fungerar om du fryser in de i tre dagar innan du äter de. Risken för smitta i Sverige är väldigt liten så jag tror nog inte du behöver vara så orolig. Rådgör med din BM vid nästa besök om du är orolig, det finns tester man kan ta. 
Försök att inte oroa dig för mycket, du verkar vara påläst så använt ett sunt förnuft när det gäller kosten så kan du njuta mer av din graviditet!
Lycka till,
Maria 
Kostrådgivare
Nutrilogi.se 

Annons

Annons