Hej

Hej!

Jag är gravid i 6:e veckan och ska på släktmiddag nästa lördag. Det kommer att serveras rökt lax till huvudrätt. Jag hade tänkt vänta med att berätta om graviditeten, men nu blir det lite lurigt. Jag tror laxen är från Norge och han som säljer den lokalt brukar ha en väldigt bra omsättning på sina firrar, han röker själv och brukar sällan ha många på lager. De är vaakumförpackade och jag har ju varit inne på livsmedelsverkets hemsida… man vet ju inte vad man ska tro? Sedan läser man om forskare som säger att man nästan kan äta allt.. Vad tycker du?

mvh

Helena

Hej Helena!

Rökt fisk kan innehålla små mänder listeriabakterier som i vissa fall kan vara skadliga för dig och ditt barn. Bakterierna kan finnas i större mängder i vakuumförpackningar, eftersom de förökar sig under fiskens långa hållbarhet. Lax från vissa vatten kan innehålla miljögifter och bör därför intas i små mängder. Jag bedömmer detta som ett lämpligt råd att följa för att du ska känna en fullständig trygghet inför sig och ditt barns hälsa.

Vänligen Zarah