Innan man blir med barn

Hej! Jag och min sambo har börjat försöka bli med barn. Jag har redan slutat att äta mögelostar, rått kött och fisk, men jag undrar hur det ligger till med alkohol? Jag dricker aldrig stora mängder, men undrar i fall man vågar ta en eller två öl under menstruationen och fram till ägglossningen? Jag har hyfsat regelbunden mens och är ganska duktig på att känna när jag har ägglossning. Kan man då känna sig säker, eller kan man bli gravid under hela menscykeln? Jag undrar också i fall ni rekommenderar att man ska börja äta folsyra i form av piller? Tack på förhand!

Annons

Annons

Fråga: Hej! Jag och min sambo har börjat försöka bli med barn. Jag har redan slutat att äta mögelostar, rått kött och fisk, men jag undrar hur det ligger till med alkohol? Jag dricker aldrig stora mängder, men undrar i fall man vågar ta en eller två öl under menstruationen och fram till ägglossningen? Jag har hyfsat regelbunden mens och är ganska duktig på att känna när jag har ägglossning. Kan man då känna sig säker, eller kan man bli gravid under hela menscykeln? Jag undrar också i fall ni rekommenderar att man ska börja äta folsyra i form av piller? Tack på förhand!

Svar: Hej. Mödravårdens råd är att helt sluta dricka alkohol om ni önskar bli gravida. Du kan tex vara ny-gravid och du inte vet om det..tag ingen risk är mitt råd. T Folsyra är bra att ta inför önskad garviditet. Lycka till! Mvh barnmorskan.

Annons

Annons