Jag går inte upp i vikt, vecka 24

Hej, jag är gravid i 24:e veckan. Jag har max gått upp fyra kilo från 68 till 72 kg (176 cm). Jag blev flyttat 14 dagar på ultraljudet för att hon är så liten, men jag tyckte inte det va så konstig därför att jag va oregelmässig kring den tiden. De bestämde att det behövdes inte följas upp eftersom hon växte parallellt och att jag sa att det kunde stämma. Men nu börjar jag bli lite orolig. Jag känner rejäla sparkar morgon och kväll, men va det jag som gjorde att de inte tyckte det behövde efterföljas att hon är liten? Eftersom jag går upp så litet tänker jag att det kan vara nått en då. Kan jag lugna mig även om jag bara gått upp 4 kilo? Jag läser på internett att jag ungefär skulle gått upp 7 kilo till nu. Tackar för svar

Annons

Annons

Fråga: Hej, jag är gravid i 24:e veckan. Jag har max gått upp fyra kilo från 68 till 72 kg (176 cm). Jag blev flyttat 14 dagar på ultraljudet för att hon är så liten, men jag tyckte inte det va så konstig därför att jag va oregelmässig kring den tiden. De bestämde att det behövdes inte följas upp eftersom hon växte parallellt och att jag sa att det kunde stämma. Men nu börjar jag bli lite orolig. Jag känner rejäla sparkar morgon och kväll, men va det jag som gjorde att de inte tyckte det behövde efterföljas att hon är liten? Eftersom jag går upp så litet tänker jag att det kan vara nått en då. Kan jag lugna mig även om jag bara gått upp 4 kilo? Jag läser på internett att jag ungefär skulle gått upp 7 kilo till nu. Tackar för svar.

Svar: Hej. Det bästa för dig är att du tar dessa frågor med din barnmorska och läkare på mödravården då dem har koll på "helheten" av din graviditet. Generellt, då det gäller viktökning hos gravida så, är det viktigaste att bebisen växer och då följer sin egen tillväxtkurva även om man som gravid ej ökat så mycket i vikt. Detta gäller givetvis under förutsättning att man som gravid lever ett sunt och bra liv bl a genom att ät bra (på alla sätt och vis) dvs utifrån tallriksmodellen. Mvh barnmorskan.

Annons

Annons