Kosten var under kontroll men nu i v. 39…

Hej Zarah! Jag har haft en medveten och varierad kost under hela graviditeten men nu när jag är i vecka 39 har alla spärrar släppt sedan 3 veckor tillbaka. Jag frossar apelsin, grape, äpple, banan, färskpressade juicer och kiwi varje dag plus något sött och osunt som glass, choklad. Detta utöver tallriksmodellen, vad är det som händer? Kan ju inte vara bra! Detta startade när jag gick hem från mitt arbete och samtidigt började vätskeansamla vilket jag inte gjort alls tidigare. Har heller inte haft några cravings tidigare. Jag hade fram till v. 36 gått upp 14,15kg nu är jag uppe i c:a 6, 7kg ytterligare och det är 12dgr kvar till beräknad förlossning. Varför händer detta? tristes? eller ngt konstigt behov? Är det dessa kilon som blir svåra att bli av med sen? Aldrig vart nojig men detta oroar mig!

Annons

Annons

Fråga: Hej Zarah! Jag har haft en medveten och varierad kost under hela graviditeten men nu när jag är i vecka 39 har alla spärrar släppt sedan 3 veckor tillbaka. Jag frossar apelsin, grape, äpple, banan, färskpressade juicer och kiwi varje dag plus något sött och osunt som glass, choklad. Detta utöver tallriksmodellen, vad är det som händer? Kan ju inte vara bra! Detta startade när jag gick hem från mitt arbete och samtidigt började vätskeansamla vilket jag inte gjort alls tidigare. Har heller inte haft några cravings tidigare. Jag hade fram till v. 36 gått upp 14,15kg nu är jag uppe i c:a 6, 7kg ytterligare och det är 12dgr kvar till beräknad förlossning. Varför händer detta? tristes? eller ngt konstigt behov? Är det dessa kilon som blir svåra att bli av med sen? Aldrig vart nojig men detta oroar mig!

Svar: Många gånger handlar ett småätande om en känsla som oro, tristess, stress m.m. Jag tror att det är det som är ditt dilemma. När du känner suget så ta en promenad, drick vatten eller aktivera dig istället. När du inte är igång med ditt arbete så får du fylla ditt sociala och fysiska behov på annat sätt. De kilon som du beskriver kan bli svåra att bli av med, men de kan lika gärna rasa av dig under din amning. Det är svårt att svara på eftersom det är beroende på individ, fysisk aktivitet samt kostvanor. Vänliga hälsningar, Zarah.

Annons

Annons