Lax från Norge

Hej Zarah,

jag undrar om man kan äta norsk lax när man är gravid?

Hej

Fisk är näringsrik mat. Fisk från vissa fiskevatten innehåller dock förhöjda halter av miljögifter och denna fisk bör man äta mer sällan eller helt undvika när man är gravid. Annan fisk kan man äta normala mängder av. Variera valet av fiskart. I en del fisk kan det också finnas skadliga mikroorganismer. All fisk är säker ur bakterie- och parasitsynpunkt om den upphettas till rykande het (70°C). Däremot försvinner inte miljögifter vid tillagningen.

Ät gärna en gång i månaden, men inte mer:

  • strömming och sill från Östersjön och Bottniska viken
  • vildfångad lax och vildfångad öring från Vänern, Vättern, Östersjön och Bottniska
    viken
  • vildfångad röding från Vättern

Ät inte:

abborre, gädda, gös, lake ål och (stor) hälleflundra, svärdfisk, haj, rocka och
tonfisk (gäller ej konserverad tonfisk)

  • lever från torsk och lake 

All odlad fisk kan du äta.

Källa: www.slv.se

Expressen skrev dock detta 2006-01-04

Amerikanska forskare slår larm om odlad lax från Norge. Laxen innehåller höga halter av miljögifter och kan därför ge upphov till cancer och fosterskador, enligt en studie. Enligt forskarna ska konsumenter inte äta odlad fisk från Skottland, Norge och östra Kanada mer än tre gånger per år. Detta på grund av att forskarna anser att laxen innehåller skadligt höga halter av miljögifter som PCB och dioxiner.

Zarah Öberg
kostrådgivare/Hälsopedagog