Lax på restaurang

Jag undrar om någon vet hur vanligt det är att lax på restaurang i Sverige är från Östersjön? 
Jag äter mycket fisk, både hemma och ute men det är ofta de inte vet ursprunget på fisken på restaurangerna och ibland glömmer jag att fråga. Jag tänker att det kanske är ovanligt med lax från östersjön på i alla fall lunchrestauranger för att det borde vara billigare med odlad, men tänker jag rätt då? 
Fråga:
Hej, 
Jag undrar om någon vet hur vanligt det är att lax på restaurang i Sverige är från Östersjön? 
Jag äter mycket fisk, både hemma och ute men det är ofta de inte vet ursprunget på fisken på restaurangerna och ibland glömmer jag att fråga. Jag tänker att det kanske är ovanligt med lax från östersjön på i alla fall lunchrestauranger för att det borde vara billigare med odlad, men tänker jag rätt då? 
Tack på förhand!
Svar:
Hejsan, 
Du gör rätt i att undra och fråga på restaurang då lax från Östersjön rekommenderas max 2-3 ggr per år pga dioxin halterna i fisken. I butikerna är fisken oftast odlad, eller så står det klart och tydligt vart fisken är fångad. Såvida restaurangerna har odlad fisk eller Östersjön fisk är svårt för mig att svara på. Det enklaste är att fråga på de restauranger, kan de inte svara eller om du är osäker så undvik laxen på menyn tycker jag (även strömming, sik, öring och röding har dioxiner om de fångas i Vänern, Östersjön eller Vättern). 
Mer information om fisk hittar du på Välj rätt fisk och ost som gravid.
Lycka till
Maria 
Kostrådgivare