Leverpastej / Listeria

Hej, jag åt igår en smörgås med Leverpastej som jag sedan insåg var sur. Bäst före datumet hade inte gått ut och den hade bara varit öppnad i några dagar men det har antagligen blivit fel på asken vid tillverkning och jag vet inte hur länge den varit dålig. Nu är jag orolig över listeria. Är i vecka 39. Bör jag testa mig för listeria? Hur vanligt är det i leverpastej?

Annons

Annons

Fråga:
Hej, jag åt igår en smörgås med 
Leverpastej som jag sedan insåg var sur. Bäst före datumet hade inte gått ut och den hade bara varit öppnad i några dagar men det har antagligen blivit fel på asken vid tillverkning och jag vet inte hur länge den varit dålig. Nu är jag orolig över listeria. Är i vecka 39. Bör jag testa mig för listeria? Hur vanligt är det i leverpastej?
Svar:
Hejsan,
Det är en oerhört svår fråga. Risken att drabbas av listeria är väldigt liten i Sverige, men ifall du har den minsta oro så tycker jag du borde kontakta din BM eller husläkare för eventuella tester. Det är känsligt med köttprodukter men leverpastej på burk/ask från matbutiken brukar gå bra med tanke på att den inte innehåller lika mycket lever som en paté eller leverpastej köpt över disk.
 
Mvh,
Maria

Annons

Annons