Mozzarella (3)

Hej Zarah! Jag är en tjej som är gravid i vecka 5! =) Jag har precis fått veta att jag är gravid och nu undrar jag: Jag var på restaurang dagen efter ägglossningen ( d.v.s min första Luteal-dag, första höga temp dagen) och åt en liten aperitif med en liten bit mozarella. Är det inte så att man ska undvika mozarella? (Jag har dålig koll på vilka ostar som är pastöriserade och inte.) Det var en bit på högst 2 kubikcentimeter och jag undrar om detta kan ha skadat babyn? (Hjälp!!) Dessutom åt jag vid samma tillfälle oxfilé som var rosa innuti, röd-rosa. Men jag visste inte, tänkte inte!!! Kan detta ha skadat mitt barn med parastiter eller annat vad man nu varnas för? Tacksam för svar, vill inte oroa mig mer. Kram Lisa

Annons

Annons

Fråga: Hej Zarah! Jag är en tjej som är gravid i vecka 5! =) Jag har precis fått veta att jag är gravid och nu undrar jag: Jag var på restaurang dagen efter ägglossningen ( d.v.s min första Luteal-dag, första höga temp dagen) och åt en liten aperitif med en liten bit mozarella. Är det inte så att man ska undvika mozarella? (Jag har dålig koll på vilka ostar som är pastöriserade och inte.) Det var en bit på högst 2 kubikcentimeter och jag undrar om detta kan ha skadat babyn? (Hjälp!!) Dessutom åt jag vid samma tillfälle oxfilé som var rosa innuti, röd-rosa. Men jag visste inte, tänkte inte!!! Kan detta ha skadat mitt barn med parastiter eller annat vad man nu varnas för? Tacksam för svar, vill inte oroa mig mer. Kram Lisa

Svar: Hej Lisa och tack för ditt mail! Under din graviditet bör du undvika mozzarella och rött kött men känn ingen oro. Under den första tiden av en graviditet så överförs inte näringen från mamma/barn. Tänk på att många dricker alkohol o.s.v. innan de vet att de är gravida. Det är dessutom mycket ovanligt med listeria och endast ett 40-tal misstänka fall rapporteras per år i Sverige. Börjar du må dåligt och få feber så kontakta VC. men annars kan du ta det lugnt och njuta av din gravidtet. // Kram Zarah

Annons

Annons