Om kosthållning

Hej Zarah

Annons

Annons

Jag och min flickvän har olika syn på hur man bör handskas med illamående och trötthet under graviditeten. Jag på min sida anser att hon äter på tok för lite samt en alldeles för ensidig kost. Detta gör hon, enligt sig själv, för att hon mår så illa att hon inte kan äta något annat. Kosten består av frukt, juice (färskpressad för det mesta), fruktsoppor, kräm, ostbågar, en och annan färdigrätt (detta händer inte så ofta vad jag ser ivf). När hon äter och dricker krämer och liknande föda så äter hon typ ett 1 dl – 2 dl klunkar varje måltid. När det gäller färdigrätterna så ibland äter hon nästan en hel men ofta räcker en sådan till två måltider (har iof inte stenkoll på just den biten men det är så jag ser det har inte fört dagbok på det jag ser).

Jag har försökt att snacka med henne men hon blir rasande och säger jag kan inte vet vad hon kan och inte kan äta. Men jag har försökt säga att det borde vara bättre att försöka äta minst ett lagat mål om dagen för jag tror att då skulle hon inte vara lika trött samt så skulle kroppen efter ett tag må bättre, eller att hon försöker äta lite lagad mat och skulle hon bara få i sig en eller två tuggor så ok drick lite kräm så hon får i sig näringen.

Jag är ingen expert men när jag äter ”skit” och/eller för lite så visst klarar jag mig ett par dagar utan att vara hängig men efter det så blir ivf jag slö och orkar knappt något. Efter som jag inte har kunskap i området med näringslära och motion så är jag väldigt nyfiken på om det skulle hjälpa henne att inte må lika dåligt och vara lika trött om hon får i sig mer varierad kost. Vad för kost är att rekommendera, hon har gått nu i 2½ månad (tror jag och sifferminne hehe… )

Är tacksam för hjälp efter som jag är novis på detta område. Är även tacksam för tankar angående om hur jag skall på ett smidigt sätt framföra detta till henne (vet att det inte ingår i din uppgift här men har du någon tanke angående det så skriv gärna ner den)

Tack på förhand Jesper

 

Hej Jesper!

Vad jag kan se utifrån din beskrivning är att din flickvän äter en kost med för lite variation och näring. Den mat hon äter är väldigt kolhydratrik och vitaminrik, men ger inte tillräckligt med näring för både henne och hennes barn. Energin är även den alldeles för liten och bör ökas för att de skall må bra under hela havandeskapet. Hon behöver äta mer grönsaker, lagad mat och om inte i större portioner, så vid flera tillfällen. Även vitamintillskott kan vara ett bra alternativ.

Vänliga hälsningar

Zarah

Annons

Annons