Salami och julmat

Hej, jag är gravid i 7:e veckan, och undrar om det är farligt att ha ätit en foccachia med salami. Köpte ju den på ett café, så jag vet inte hur dom förvarat den osv. Sen undrar jag lite angående julmaten, t ex Janssons frestelse. Är det farligt när man värmer den om den inte blir så varmt att den "kokar", utan mer bara uppvärmd? Och så julskinkan, är det ok att äta flera dagar av samma skinka, om den förvaras i kylskåp? Tacksam för svar, så här innan jul… Kristin

Annons

Annons

Fråga: Hej, jag är gravid i 7:e veckan, och undrar om det är farligt att ha ätit en foccachia med salami. Köpte ju den på ett café, så jag vet inte hur dom förvarat den osv. Sen undrar jag lite angående julmaten, t ex Janssons frestelse. Är det farligt när man värmer den om den inte blir så varmt att den "kokar", utan mer bara uppvärmd? Och så julskinkan, är det ok att äta flera dagar av samma skinka, om den förvaras i kylskåp? Tacksam för svar, så här innan jul… Kristin

Svar: Hej Kristin! Det är ingen fara att äta salami, men tänk på att titta på tillverkningsdatumet så varan är fräsch. Den bör vara väl kyld för att inte bli dålig. Varan ska överstiga 70 grader för att du ska vara säker på att undvika listerisbakterier. Låt den inte stå framme i rumspemperatur utan kyl skinkan direkt efter att ni ätit klart. Hetta upp den innan du äter den så ska det inte vara fara att äta av den i ett par dagar.

Vänliga hälsningar
Zarah

Annons

Annons