Äta tvål

Är just nu inne i min första graviditet (v 29 + 4 dagar) och är nojig för allt. Så fort jag gör något som t ex gosa med katten och den slickar mig i ansiktet nära munnen eller om jag skalar potatis och det stänker mig i ansiktet, måste jag gå och tvätta mig om munnen med tvål typ 3 gånger. Tvångstankar alltså. Sedan smakar ju tvålen ganska gott också… Men nu har jag börjat bli orolig för detta med. Går det över i blodet och får bebisen i sig det via moderkakan? Läste nämligen någonstans att de finns de som äter tvål för att berusa sig och då tänkte jag att detta verkligen måste vara skadligt för min bebis. Är orolig att jag skadat mitt barn för livet. Orolig

Annons

Annons

Fråga: Är just nu inne i min första graviditet (v 29 + 4 dagar) och är nojig för allt. Så fort jag gör något som t ex gosa med katten och den slickar mig i ansiktet nära munnen eller om jag skalar potatis och det stänker mig i ansiktet, måste jag gå och tvätta mig om munnen med tvål typ 3 gånger. Tvångstankar alltså. Sedan smakar ju tvålen ganska gott också… Men nu har jag börjat bli orolig för detta med. Går det över i blodet och får bebisen i sig det via moderkakan? Läste nämligen någonstans att de finns de som äter tvål för att berusa sig och då tänkte jag att detta verkligen måste vara skadligt för min bebis. Är orolig att jag skadat mitt barn för livet. Orolig 

Svar: Hej. Jag förstår din oro då det lilla barnet är så oerhört betydelsefullt för varje föräldrapar. Därför är det också viktigt att du under din graviditet har möjlighet att ta upp dessa frågor med din barnmorska på mödravården så att du kan känna dig trygg med vad man skall och bör äta under din graviditet och vad man skall undvika att äta.

När det gäller katter så är det främst kattungar och utekatter som innebär en viss risk. Det är dock inte helt lätt att bli smittad med toxoplasmos av sin katt. Det du skall tänka på är att inte rengöra katt lådan själv och inte gräva i jord utan att du har handskar på dig. Risken är enormt liten att du skall drabbas av toxoplasmos även om du skulle få i dig kattavföring eller pussa din katt på munnen. I Sverige har vi endast något enstaka fall per år där en kvinna smittats med toxoplasmos under sin graviditet.

När det gäller tvål så är det inte särskilt nyttigt att äta tvål och dessutom blir du säkert illamående och du skall därför naturligtvis inte äta tvål.  Det finns dock ingenstans beskrivet vad jag kunnat se, att det skulle kunna skada ditt barn om du äter tvål. Om du själv mår dåligt och kräks pga att exvis äta tvål så kan det på lång sikt även påverka barnet.

Det är viktigt att tvätta händerna men det får inte bli en mani, då blir det skadligt istället, då händerna blir torra och risken för infektioner ökar i och med detta. Tvätta händerna innan man börjar med matlagning och skölj dem i vatten efter att man ex.vis skalat potatis ingen tvål behövs. Om man hanterar kött och fisk så kan man använda två för att få bort lukt och minska risk att sprida bakterier, men kom ihåg att bakterier är också ett skydd för allt levande.

Det viktigaste för oss människor vare sig vi är gravida eller inte är att äta en sund kost med så lite föroreningar som möjligt. Köp därför ekologiska produkter och ät varierad kost mycket grönsaker och lagom med frukt 2-3 om dagen, kött och fisk 2-3 ggr per vecka.

Lycka till med din graviditet och det kommande barnet. Christina Wahlström, leg. barnmorska

Annons

Annons