Ökad närvaro minskar antalet snitt

KejsarsnittAntalet akuta kejsarsnitt bland förstföderskor har ständigt ökat under flera år i följ men nu kan trenden brytas. På många förlossningskliniker i landet sjunker nu antalet snitt bland förstföderskor tack vare nya och enkla metoder.

Annons

Annons

Antalet akuta kejsarsnitt bland förstföderskor har ständigt ökat under flera år i följ men nu kan trenden brytas. På många förlossningskliniker i landet sjunker nu antalet snitt bland förstföderskor tack vare nya och enkla metoder.

Kejsarsnitt

Receptet för att minska antalet akuta kejsarsnitt bland förstföderskor är i korthet: mer stöd till kvinnan, mindre stress och ständigt en personal i förlossningsrummet. Östra sjukhuset i Göteborg är en av de kliniker som ändrat sina metoder för att minska antalet snitt.

– Det ger en trygghet hos patienten som gör att hon föder bättre och får en bättre förlossningsupplevelse, säger barnmorskan Gun-Britt Gillström till Rapport.

För första gången på länge minskar antalet akuta kejsarsnitt. I Göteborg har antalet akuta snitt på förstföderskor minskat från 10 till 8 procent på ett år.

Tidigare har barnmorskorna skött flera förlossningar samtidigt. Nu är målet att barnmorskan ska en förlossning i taget. Det ger en tryggare och lugnare förlossning. Enligt Lars Ladfors, överläkare på Östra sjukhuset, blir det inte dyrare för sjukhuset. Enligt honom kostar ett kejsarsnitt tre gånger så mycket som en vaginal förlossning. Dessutom är komplikationerna färre.

Trendbrottet är tydligt även på andra kliniker som provat liknande idéer. I Västervik och Skellefteå har man halverat antalet kejsarsnitt på förstföderskor på två år.

Annons

Annons