Stora skillnader i förlossningsvården

Nyfödd bebisRisken att drabbas av svåra bristningar i underlivet under förlossningen varierar mycket mellan olika sjukhus i landet enligt en ny studie som Socialstyrelsen presenterar. På vissa sjukhus är risken dubbelt så stor, jämfört med de som har minst fall av bristningar.

Annons

Annons

Risken att drabbas av svåra bristningar i underlivet under förlossningen varierar mycket mellan olika sjukhus i landet enligt en ny studie som Socialstyrelsen presenterar. På vissa sjukhus är risken dubbelt så stor, jämfört med de som har minst fall av bristningar.

Nyfödd bebis

Det är framför allt under den senare delen av förlossningsskedet som det finns en risk för att drabbas av bristningar i underlivet. Särskilt stor är risken om det är en utdragen förlossning eller om barnet är stort. Antalet bristningar i samband med förlossningen har ökat sedan 1990. En orsak kan vara att förstföderskorna blivit äldre och barnen allt större.  Men också barnmorskornas metoder kan påverka resultatet.

Socialstyrelsen rapport visar att åtta procent av förstföderskorna drabbas av svåra bristningar på sjukhusen i Eskilstuna, Nyköping, Visby och Karolinska sjukhuset i Stockholm. I Ljungby, Halmstad och Jönköping däremot drabbades under fyra procent av allvarliga bristningar.

Att hålla emot mellangården när barnet föds fram är ett sätt att minska risken för att kvinnan spricker i underlivet. Men exakt hur det handgreppet ska gå till för att ge bästa resultat är inte klarlagt forskningsmässigt. Därför finns heller inga generella rekommendationer för hur sjukhusen ska hantera kvinnor som riskerar att brista.

Länssjukhuset Ryhov i Jönköping är bland de bästa i landet på att hålla nere kvinnornas bristningsskador. Där startade man för 8-9 år sedan ett arbete för att få ner sina siffror över bristningar, och det har nu gett resultat.

–Ja, det är att man håller emot, det såg vi som det viktigaste. Och sedan så har vi också slutat att klippa kvinnorna i underlivet och det har också gett det här resultatet. Vid sugklockesituationer så gör vi det med väldigt stor försiktighet, säger Gunilla Sjöberg som är barnmorska och vårdenhetschef på Ryhovs sjukhus i Jönköping, till Sveriges Radio.

Nu vill Socialstyrelsen utreda varför det är så stora skillnader.

– Som alltid så bör man fundera på hur man ska studera det här för att verkligen komma fram till exakt vilka metoder vi ska använda oss av för att få det här att minska. Men jag tror att bara genom att lyfta upp frågan och uppmärksamma den så skärper det upp oss allihop som är i den här verksamheten, säger Stephansson till SR.

Annons

Annons